Hlavní obsah

Karlovy Vary odloží zvýšení poplatků za ubytování až na podzim

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Karlovy Vary odloží zavedení vyšších poplatků za ubytování až na září letošního roku. Důvodem je to, že hotely jsou stále z velké části zavřené a k obnovení cestovního ruchu by mohlo dojít až ke konci roku.

Článek

Karlovarské zastupitelstvo už v prosinci loňského roku rozhodlo o navýšení ubytovacího poplatku z 21 korun na 50 korun. Navýšení se ale bude týkat pouze krátkodobých pobytů do čtyř dnů. Lázeňské město tím zejména v současné době protikoronavirových opatření upřednostnit zejména tradiční lázeňské pobyty, které jsou dlouhodobé, na rozdíl od krátkodobých, zejména jednodenních pobytů.

Vyšší poplatky měly začít platit od května. „Jen posouváme začátek platnosti navýšení na září letošního roku,“ uvedla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). Dopad navýšení poplatku očekávají Karlovy Vary zřejmě až v příštím roce. Podle primátorky v letošním roce, pokud se začne obnovovat cestovní ruch, nebudou příjmy z poplatků ani zdaleka na výši jako před koronavirem.

Dosud mělo město z ubytovacích poplatků příjem ročně okolo 60 milionů korun. V loňském roce poklesl výběr o 70 procent. Pro letošní rok by měl být výběr stále výrazně nižší, ale o kolik bude záležet na vývoji protiepidemických opatření nejen v Česku, ale i v Evropě a dalších zemích, z kterých do Karlových Varů turisté a lázeňští hosté jezdili.

Reklama

Doporučované