Hlavní obsah

Karlu Schwarzenbergovi se ve Sněmovně udělalo zle a upadl. Odjel na vyšetření do nemocnice

Karel Schwarzenberg (ilustrační foto).Video: PSP ČR

 

Reklama

Sněmovna kvůli Schwarzenbergově nehodě přerušila jednání. Poslanec TOP 09 sice bezprostředně po nehodě sanitku nevyužil, ale nakonec přesto odjel na vyšetření do Vojenské nemocnice.

Článek

Nejstaršího poslance Sněmovny Karla Schwarzenberga (TOP 09) postihla při středeční schůzi dolní parlamentní komory zřejmě nevolnost a upadl. Z jednací síně odešel Schwarzenberg, který má v poslední době problémy s klouby, sám. Po příjezdu záchranné služby odešel v doprovodu lékaře do přilehlé kanceláře předsedy Sněmovny.

Poslanci kvůli tomu přerušili asi na deset minut jednání. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ubezpečil zákonodárce, že indispozice osmdesátiletého exministra zahraničí není vážná.

Sanitku a Schwarzenberga před Sněmovnou zachytil redaktor Aktuálně.cz Radek Bartoníček:

Schwarzenberg podle svých stranických kolegů upadl, ale byl při vědomí. Kromě lékařů se o poslance starali i jeho kolegové s lékařskou praxí. Podle informací Seznamu mu pomáhala Jana Pastuchová (ANO), Jiří Běhounek (ČSSD) nebo Milan Brázdil (ANO).

Bývalému předsedovi TOP 09 se prý po chvíli udělalo lépe, a tak v budově Poslanecké sněmovny zůstal. Přesto odjel na vyšetření do Vojenské nemocnice.

Mluvčí záchranné služby Jana Poštová ČTK sdělila, že záchranná a lékařská posádka do Sněmovny dorazila sedm minut po tísňovém volání.

„Šlo o standardní vyšetření, natočili jsme EKG a zavedli žilní vstup,“ popsala Poštová.

V únoru 2004 zkolaboval ve Sněmovně při jednání poslaneckého klubu ČSSD někdejší premiér Vladimír Špidla, tehdy mu bylo 52 let. Ihned ho ošetřili pracovníci sněmovní lékařské služby a záchranné služby, ještě tentýž den podstoupil vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici a poté byl propuštěn.

V roce 2009 se pak ve Sněmovně udělalo nevolno tehdejší ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové. I tehdy kvůli tomu poslanci přerušili schůzi. Ošetřil ji poslanec David Rath.

Reklama

Související témata:

Doporučované