Hlavní obsah

Kárná žaloba na soudkyni, která nechala Janouška na svobodě

Foto: Seznam Zprávy

Oficiálně nemocný Roman Janoušek vyrazil při přerušení trestu se svými přáteli na hory.

Reklama

Získali jsme znění kárné žaloby. Podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové soudkyně Jaroslava Bartošová vážně pochybila.

Článek

Dosluhující ministryně spravedlnosti Marie Benešová chce, aby soudkyně Jaroslava Bartošová přišla kvůli svému rozhodování v případu podnikatele Romana Janouška na jeden rok o dvacet procent platu.

Uvádí to v návrhu k zahájení kárného řízení, který Benešová poslala Nejvyššímu správnímu soudu a který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Brněnská krajská soudkyně Bartošová se podle žaloby tohoto pochybení dopustila tím, že letos v dubnu přerušila Janouškovi na další dva roky dobu, kdy nemusel zpět do vězení.

Soudkyně to zdůvodnila vážným zdravotním stavem odsouzeného, který do vězení nastoupil kvůli dopravní nehodě, při níž v opilosti zranil ženu. Soudkyně Bartošová při opětovném přerušení trestu argumentovala tím, že by se Janouškův stav mohl ve vězení zhoršit, nebo dokonce že by mohl být ohrožen jeho život.

Proti verdiktu soudkyně Bartošové se odvolal žalobce a vrchní soud ho pak zrušil. Vlivný podnikatel Janoušek se tak musel vrátit letos v červenci zpět do vězení. Tam si nyní odpykává zbytek ze 4,5letého trestu za to, že vážně zranil svým autem ženu.

Nyní čerstvě požádal, aby se mu doba, kdy pobýval v přerušeném trestu mimo vězení, do doby výkonu trestu započítala.

Ministryně Benešová v kárné žalobě uvádí, že soudkyně Bartošová prodloužila přerušení trestu, i když dostala zprávy od soudu a žalobců, jež vážnost zdravotního stavu odsouzeného Janouška zpochybňují.

V těchto zprávách se připomínalo, že i když Janoušek mluví o své vážné nemoci, podle zjištění policistů jezdil během přerušení trestu v tropických teplotách na kole v okolí Votic, navštěvoval galerii v centru Prahy nebo jezdil pravidelně do pražských Žlutých lázní.

„Postup kárně obviněné (Jaroslavy Bartošové) již otřásl důvěrou veřejnosti v soudce a soudnictví obecně, a to mimo jiné s ohledem na rozsáhlou medializaci případu,“ napsala Benešová do zmíněného návrhu.

Připomněla také, že v březnu žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze soudkyni Bartošové napsal, že by měla posoudit, zda nejsou splněny podmínky, aby bylo Janouškovi přerušení trestu odvoláno. Soudkyně však naopak podnikateli znovu trest přerušila.

„Ač kárně obviněná disponovala relevantními informacemi sdělenými Vrchním soudem v Praze, Městským soudem v Praze a Vrchním státním zastupitelství v Praze, ignorovala je a nikterak je neprověřovala, v důsledku čehož neodvolala přerušení výkonu trestu a následně vydala rozhodnutí o dalším přerušení výkonu trestu, a tím přímo porušila ustanovení trestního řadu,“ napsala Benešová.

Vyjádření soudkyně Bartošové se získat nepodařilo. Nebyla k zastižení na své telefonní lince soudu a její vyjádření se nepodařilo získat ani přes mluvčí brněnského krajského soudu Kláru Belkovovou.

Že je vážně nemocen, tvrdí Roman Janoušek dlouhodobě. Uvádí, že jedno zranění si způsobil v roce 2011 nebo 2012 na lodi v Chorvatsku. Další pak v únoru 2013 v Krkonoších - po něm podle svého tvrzení musel být akutně operován. Soud na druhou stranu dříve uvedl, že i po této operaci Janoušek dál konzumoval ve větším množství alkohol.

Odsouzený také tvrdí, že má časté záchvaty. Ministryně Benešová to ve svém návrhu zpochybnila. Citovala ze spisu, že četnost těchto záchvatů vychází jen z poznámek Janouška a několika pozorování jeho rodinného lékaře.

„Je rozhodné, že jednotliví lékaři, kteří na základě žádostí odsouzeného poskytovali lékařské zprávy a znalecké posudky, vycházeli z existence množství, závažnosti a příčin zvýšeného množství epileptických záchvatů, jež nejsou v celé míře objektivně podloženy,“ píše se v návrhu.

Benešová také v návrhu kárné žaloby zmiňuje fotografie, které letos v únoru zveřejnily Seznam Zprávy. Je na nich vidět, jak tráví Janoušek se svými přáteli dovolenou v Alpách na přelomu roku 2019 a 2020.

Odsouzený Janoušek soudu napsal, že tuto dovolenou absolvoval po konzultaci se svým lékařem.

„Účastnil jsem se jí se svým nezletilým synem, nelyžoval, nesáňkoval ani se neúčastnil rizikových sportů či činností. Za to není možno považovat tažení sáněk svému synovi,“ uvedl Janoušek ve vyjádření pro vrchní soud s tím, že ani nepil alkohol.

Roman Janoušek si část trestu zatím za mřížemi odpykal mezi listopadem 2014 a únorem 2016. Nejdříve byl na nemocničním oddělení a od března 2015 pak pracoval jako knihovník.

Jeho hodnocení bylo během výkonu trestu kladné. Opakovaně byl kázeňsky odměněn a ze zájmových aktivit preferoval zejména pohybové kroužky a kondiční cvičení.

Po druhé nastoupil do vězení letos na konci července. A nyní podal k pražskému městskému soudu žádost o započítání doby přerušení trestu do celkové doby výkonu trestu.

Reklama

Doporučované