Hlavní obsah

Karneval v Riu, růžové plameny v Austrálii nebo zápolení britské královské rodiny se sociálními sítěmi

Den očima Pavla Lochaře.Video: Pavel Lochař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Události úterý 5. března 2019 vybíra editor pořadu Ráno na gauči Pavel Lochař.

Článek

Polonahé tanečnice, hudba, samba a davy turistů – Rio de Janeiro žije karnevalem. Představí se na něm tři desítky škol samby, ze kterých komise vybere ty nejlepší. Největší oslavy masopustu na světě si letos podle pořadatelů nenechá ujít jeden milion lidí. Karneval je také svátkem lásky a sexu. Každoročně se tam za týden spotřebuje kolem tří milionů kondomů. To už je opravdu velká porce lásky…

Ale ani s láskou se to nemá přehánět. Své o tom ví britská královská rodina, která teď trochu krotí city svých fanoušků. Kvůli urážkám na sociálních sítích varuje, že nevhodný obsah může ohlásit policii. Rodině vadí komentáře z posledních dnů směrem k těhotné manželce prince Harryho Meghan nebo jeho švagrové vévodkyni Kate.

Bohužel láska k čtyřnohým mazlíčkům už není, co bývala. Ve Zdechově na Vstínsku zabil lev svého chovatele. Třiatřicetiletý muž choval zvířata načerno. Proč devítiletý lví samec zaútočil, jasné není. Policie ho společně s tříletou lvicí nasledně zastřelila. A pak že kočky jsou hravá a milá zvířata.

Pozor si dávejte i na zdánlivě opuštěná mláďata v lese. Lehce se z vás mohou stát pytláci. Ne vždy totiž každé mládě bez rodičů potřebuje pomoc, varují myslivci. Výmluvy, že jste chtěli zachránit malé zajíčky nebo srnečky, vám od trestu a pokuty nepomohou.

Australští dobrovolní hasiči natočili růžově hořící stromy. Mohou za to lesní požáry v národním parku poblíž Melbourne, se kterými bojují stovky hasičů. Tisíce lidí už musely kvůli plamenům opustit své domovy. Z dálky a bezpečí to sice vypadá krásně, ale i tady platí, že oheň je dobrý sluha, ale špatný pán.

Reklama

Doporučované