Hlavní obsah

Kartu nedávejte z ruky, u bankomatu používejte bezkontaktní čtečku, radí odborník

Rozhovor s šéfem sítě bankomatů Euronet Ondřejem Kozákem.Video: Eva Moniová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Placení kartou přináší pohodlí, cena za něj ale může být vysoká. Pokud vám někdo ukradne údaje k vaší kartě, může vám během krátké chvíle vyluxovat celý účet. Nebo ho vysávat postupně po malých částkách, aniž byste si toho všimli. O tom, jaké jsou nejčastější způsoby zneužití platebních karet a jak se jim bránit, v rozhovoru pro Seznam mluvil Ondřej Kozák, ředitel společnosti Euronet.

Článek

Jaké nástrahy na držitele karet čekají v bankomatech?

Nejkritičtějším faktorem při výběru hotovosti je samotný uživatel, respektive držitel karty. Nevěřila byste, kolik zákazníků v dnešní době ještě dokáže zapomenout kartu nebo hotovost v bankomatu. Nebo někomu vyzradí svůj či si nechá odcizit PIN nebo nechá někoho, aby asistoval u samotné transakce nebo dokonce prováděl tu transakci za něj. To jsou ty nejrizikovější faktory, kdy může dojít ke zneužití karty.

Zmínil jste lidské faktory, existují ale i technologie, jakými se zloději snaží k údajům karty dostat. Například falešné čtečky nebo zařízení na kopírování magnetických pásků…

Podvodník buď cílí na vaši kartu nebo na hotovost, logicky tedy na bankomatu hledá ta místa, která jsou nejzranitelnější, a to může být čtečka karet…

To znamená to zařízení, kam strkáme kartu.

To zařízení, kam strkáte kartu. Nebo klávesnice, kam zadáváte PIN, anebo vydavač hotovosti. Na všechna tato tři základní zařízení pochopitelně směřujeme pozornost my. A vybavujeme je těmi nejlepší bezpečnostními prvky, které jsou v dané době nejvyspělejší technologií. Například u čtečky karet je nejlepší ochranou bezkontaktní čtečka, kterou už je dnes vybavena většina bankomatů. Díky ní se karta nikam nevkládá, neztrácíte nad ní kontrolu, pouze jí na bankomat přiložíte. V případě, že vydavatel karty tuto službu neumožňuje, je tu například takzvaný deep reader. To je čtečka karty, kam kartu vložíte jenom částečně. Máte ji pořád v podstatě pod kontrolou a na očích, tudíž tam nehrozí riziko neoprávněného zadržení karty, třeba z technických důvodů, výpadku elektrického proudu atd. A je na naprosto minimální úroveň eliminováno riziko, že by tu kartu někdo mohl zkopírovat nebo ji jinak zneužít.

Pokud tedy bankomat umožňuje bezkontaktní výběry, doporučujete kartu spíš přiložit, než ji strkat do klasické čtečky.

Rozhodně.

Na co by se měli lidé vybírající z bankomatu dál zaměřit?

Zásadní rada je vždycky si tělem nebo druhou rukou zakrývat zadávání PINu, popřípadě nějak zmást případného pozorovatele. Co se týče vydávání hotovosti – pokud peníze nejsou vydány a transakce proběhla v pořádku, základní radou je okamžitě kontaktovat svého vydavatele karty a žádat zablokování karty. Také si vzít účtenku, která vyjede z bankomatu, aby bylo možné transakci následně reklamovat.

Odkud by mohl někdo odpozorovat PIN? Jenom zezadu, ze strany? Nebo může útočník nainstalovat kameru nebo nějaké zařízení na bankomat nahoru?

Může se to stát. Bankomaty jsou ale dnes pochopitelně chráněné i proti takovému druhu útoku. Mají určité senzory a další ochranu, ale stát se to pochopitelně může. Skutečně nejzranitelnější je však ten způsob, že vám někdo prostě odezírá PIN.

To je vlastně důvod, proč vaše konkurence, Global Payments, přišla s novinkou dynamických číselníků na platebních terminálech. Pro každou platbu se číslice nacházejí na jiném místě. Je to podle vás řešení nebo je to jen taková vychytávka?

Určitě je to efektivní opatření, Global Payments ví moc dobře, proč to dělá. Je to ale spíš třešinka na dortu, nejefektivnějším bezpečnostním opatřením je samotné chování uživatele. Pokud někdo bude chtít bankomat, vaši kartu nebo hotovost napadnout, vždycky si najde nějakou cestu. Důležité je mu k tomu nedat možnost a udělat všechno pro to, abych té hrozbě zabránil.

Anketa

Jakou částku nejčastěji vybíráte z bankomatu?
Méně než 500
6,8 %
501 - 1000 korun
14,6 %
1001 - 2000 korun
20 %
Více než 2000 korun
58,6 %
Celkem hlasovalo 10420 čtenářů.

Když k bankomatu přistupuju, dobře se podívat po svém okolí, aby mě někdo nepozoroval nebo se do transakce nesnažil zasáhnout. Podívat se na bankomat pozorně, mnohdy ta případná doplňková zařízení, která podvodníci mohou teoreticky instalovat, jsou lehce objevitelná. A jakmile vidíte, že na bankomatu je cosi porušeno nebo je tam něco podezřelého, okamžitě přerušit transakci, volat vydavatele karty popřípadě číslo Help Desku uvedené na bankomatu.

Pojďme od bankomatu k platebním terminálům. Na co si má dávat člověk pozor, když platí kartou v obchodě?

Určitě bych doporučil vždy mít kartu pod kontrolou. Občas se stává, že obsluha vás vyzve, ať jí dáte kartu, že transakci provede za vás. To nedělat, vyžádat si přenosný terminál, nebo obsluhu doprovodit k tomu fixnímu, a platbu provést klasickým způsobem sám včetně zadání PINu. Mimo jiné je to dobré i z toho důvodu, že máte pod kontrolou, co je na terminálu skutečně zadáno. V zahraničí do toho ještě vstupuje faktor volby měny, ve které je ta transakce provedena.

Kdybych to tedy měla shrnout, dvě základní rady od vás zní: Chraňte si svůj PIN, ať už tělem nebo pamětí, nikam ho nepište. A kartu nikdy nedávejte z ruky, ať už platíte na terminálu nebo v bankomatu.

Je také vhodné se svojí bankou nebo s vydavatelem karty podívat na limity výběrů nebo plateb kartou, denní, měsíční, jednorázové, a nastavit je tak, aby nejdéle odpovídaly mým potřebám a nebyly zbytečně velkorysé. Také je dobré pobavit se s bankou, pokud to umožňuje, na nějaké regionální blokaci použití karty, proč bych měl mít kartu umožněnou používat v nějaké méně rozvinuté části světa, kde teoreticky hrozí její zneužití, když tam nikdy nepoletím nebo nebudu cestovat. Pokud už se něco skutečně přihodí, v případě výběru z bankomatu vždy kontaktovat vydavatele karty, je to nejrychlejší způsob. On vám poradí, kartu může zablokovat, vydat okamžitě novou, ale zejména vás nasměruje, uklidní. Pokud je na bankomatu nějaká závada nebo se vám něco nezdá, kontaktovat Help Desk. Kontaktní údaje jsou na bankomatu vždy uvedené.

V extrémním případě, pokud by došlo ke zjevnému útoku na hranici třeba trestného činu, kdy vám někdo chce zcizit kartu nebo hotovost, rozhodně kontaktovat policii. Všechny naše bankomaty jsou napojené na online monitoring, spolupracujeme s bezpečnostní agenturou, s policií. Třeba v minulém roce se právě díky velmi dobré práci policie a součinnosti s naší společností podařilo dopadnout organizovanou mezinárodní skupinu na českém území.

Reklama

Doporučované