Hlavní obsah

Karviná není Uničov, tvrdí Vojtěch. V počtu nakažených vede v poměru 955 : 25

Foto: vláda.cz

Podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) je aktuální ohnisko koronavirové nákazy na Karvinsku pod kontrolou.

Reklama

Litovelsko a Uničovsko se v březnu uzavíralo při 25 případech koronaviru. V aktuálním a mnohem větším ohnisku na Karvinsku se však podobný krok neplánuje. Jde o jinou situaci, míní ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Článek

Na přibývání nově nakažených koronavirem v Česku se nyní podílí zejména ohnisko v Moravskoslezském kraji a rozsáhlé testování na Karvinsku. Hygienici už otestovali 3 403 pracovníků dolů OKD, ze kterých bylo 704 pozitivních. Společnost proto od pátku přerušila těžbu. Podle ministerských statistik je aktuálně na Karvinsku celkově 955 nakažených.

Situace se projevila také na mezinárodní scéně – Slovinsko v pátek odebralo Česko ze seznamu epidemiologicky bezpečných zemí. Podle šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha je však na vině práce s daty. Slovinsko se zaměřilo na celkové údaje, přestože nárůst hlásí jen některé okresy, uvedl na dotazy Seznam Zpráv.

Vnímáte krok Slovinců jako varovný signál ke změně strategie okolo testování a dalších opatření v Česku?

Dozvěděli jsme se o tom včera večer. Řešili jsme to a ještě budeme. Zapojí se i pan premiér (Andrej Babiš, ANO, pozn. red.). V mezinárodním srovnání jsou samozřejmě odbavována celková data. Pokud se nejde do detailní analýzy, není možné vydělit, kde jsou generovány nárůsty. Daná země se podívá na incidenci onemocnění – počet nových případů na počet obyvatel – a potom zemi zařazuje do příslušné kategorie.

Naše slovinské kolegy budeme chtít přesvědčit, že to není úplně namístě. Protože byť čísla v posledních dnech byla vyšší, trend je spíše klesající. Ze 300, kdy byl maximální vrchol, to klesalo. A věřím, že dále bude. Slovinským kolegům sdělíme, že jsou ta čísla generována v jednom konkrétním okrese a primárně v jedné konkrétní společnosti OKD. Není to tak ve zbytku České republiky, kde je situace klidná a ve většině regionů jsou minimální záchyty. Tím pádem není nutné dávat celou republiku na seznam více rizikových zemí. Nemyslím si, že je to objektivní vyhodnocení epidemiologické situace. Možná nemají ty detailní informace, takže jim je poskytneme. Stejně to budeme komunikovat s dalšími, pokud by to nastalo.

Nejsou nyní na stole přísnější opatření? Například Uničovsko a Litovelsko stát zavíral už při mnohem nižších počtech nakažených.

Věřím, že se situace bude zlepšovat. A to i vzhledem k tomu, že se OKD rozhodlo na šest týdnů utlumit těžbu – ti lidé se nebudou setkávat a budou doma. Byť je incidence onemocnění poměrně vysoká, průběh je u drtivé většiny téměř bezpříznakový. Horníci prakticky nevěděli, že jsou nemocní. Jen se cítili trochu unavení a neměli žádné příznaky. Negenerují se ani nárůsty hospitalizací a to je pro nás klíčové. Takže myslím, že by měla být opatření proporcionální.

V případě Litovle a Uničova byla jiná situace – neměli jsme tolik dat a detailních informací. Byl tam samozřejmě i jistý princip předběžné opatrnosti. Situace byla jiná také v tom, že nemoc byla prakticky v celé republice a rostla ve všech regionech. Radikální opatření tehdy byla správná. Ale v této situaci, když ohnisko máme pod kontrolou, testujeme a nedochází k žádnému zahlcování nemocnic, není namístě omezovat pohyb lidí, což je skutečně velký zásah do základních lidských práv. Nemůžeme vyloučit nic, pokud by skutečně došlo k nějaké eskalaci. Ale v tuto chvíli by to nebylo proporcionální. Věřím, že i uzavřením OKD a dotestováním zbývajících a jejich umístěním do karantény se situace bude zlepšovat.

Jsou nyní stanovena nová kritéria, kdy už by uzavření lokality bylo namístě?

Už dříve jsme představili škálování z hlediska rizik, kde je to postaveno na vícefaktorovém posouzení. Není to jen otázka incidence počtu případů, ale právě i zásah do rizikových věkových skupin 65 plus nebo 75 plus, počtu hospitalizovaných, počtu lidí na JIP. Toto všechno se posuzuje a vyhodnocuje se rizikovost. Mapu zveřejňujeme a aktualizujeme. Skutečně ale nyní v těchto faktorech nepozorujeme žádný zásah do rizikových skupin. Také jsme zavedli opatření na úrovni zdravotnických a sociálních zařízení. Povinnost testovat personál, nově příchozí pacienty, povinnost nošení roušek. Protektivní opatření k ochraně rizikových skupin jsou dostatečná.

Reklama

Doporučované