Hlavní obsah

Kašna na Dominikánském náměstí v Brně bude nakonec jedna

Foto: wikimedia

Ilustrační foto.

Reklama

Vodní prvek na Dominikánském náměstí v Brně bude nakonec jeden, a to v centrální části. Brno kvůli tomu vypíše novou architektonickou soutěž.

Článek

Na náměstí měly být vodní prvky původně dva, radní ale rozhodli o přepracování zadání a vypsání nové soutěže.

Architektonicko-výtvarnou soutěž na doplnění zrekonstruovaného Dominikánského náměstí o dva vodní prvky vyhlásil magistrát loni na podzim, žádný z návrhů ale k uskutečnění nevybral. Původní zadání počítalo se dvěma vodními prvky, jedním ve spodní části náměstí - před kostelem svatého Michala - a druhým v centrální části náměstí mezi platany.

„Odborná část hodnoticí komise soutěže se však shodla na doporučení nerealizovat před kostelem svatého Michala žádný vodní prvek vzhledem k omezenému prostoru. Radní následně rozhodli, že se nerealizuje žádný z návrhů, a uložili Odboru kultury Magistrátu města Brna přepracovat zadání a vypsat novou soutěž na vodní prvek pouze v centrální části náměstí,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Dominikánské náměstí prošlo rozsáhlou rekonstrukcí za 73,5 milionu korun, která skončila předloni v listopadu. Po opravě z náměstí zmizelo parkoviště, opravené jsou inženýrské sítě, povrch náměstí a přibylo tam deset stromů a lavičky. Vodní prvky byly v plánu už od začátku oprav.

Dominikánské náměstí bylo dříve Rybným trhem. Dnes je pojmenované podle kláštera dominikánů s kostelem sv. Michala. Někdejší zemská soudnice různými přestavbami a přístavbami získala dnešní podobu Nové radnice, v níž sídlí magistrát. Na počátku 20. století se zbouraly domy na severní straně, koncem 20. let vznikl funkcionalistický palác Jalta.

Reklama

Související témata:

Doporučované