Hlavní obsah

Kasteláni hradů a zámků vyhlížejí otevření. Někde zatím alespoň očkují

Foto: ČTK

Památky by mohly - bez skupinových prohlídek - ožít už 3. května. Na snímku dětský program na Státním hradu a zámku Bečov.

Reklama

Období turistické sezony začalo, ale brány hradů a zámků zůstaly zavřené. Vláda ve čtvrtek představila rozvolňovací balíčky a naznačila, za jakých podmínek se turisté na památky vrátí.

Článek

Za normální situace by se v dubnu po chodbách hradů a zámků procházeli první turisté. V covidové době jsou ale prohlídky zakázané. Většina institucí využila uzavření k rekonstrukcím a digitalizaci expozic.

A některá se přizpůsobila situaci - slouží jako očkovací místa.

Na zámek v Kravařích si každý den najde cestu více než sto lidí. Nejsou to však turisti, kteří by takto hojně navštěvovali barokní památku na Opavsku, ale zájemci o očkování proti koronaviru. „Krajský úřad se obrátil na město, zda by našlo nějaké prostory pro vytvoření očkovacího centra. Jako nejlepší varianta se ukázalo zapůjčit zámecké prostory,“ vysvětlila vedoucí kravařského oddělení kultury Silvie Hříbková. Místo turistů a průvodkyň jsou tak chodby v přízemí plné zdravotních sester a lidí z širokého okolí, kteří se přicházejí očkovat.

V necovidových letech zámek navštěvovalo téměř 15 tisíc lidí ročně, loni čísla klesla na třetinu. „Všechno zlé je ale k něčemu dobré. Veškerou energii jsme věnovali opravám a přípravám do budoucna,“ řekla Hříbková. Na zámku se dokončuje oprava střechy a vedení města, které zámek spravuje, připravuje pro návštěvníky novou kavárnu a dětskou hernu. Organizátoři pro nejbližší týdny plánují venkovní akce a možnost virtuálních prohlídek. „Přípravy na sezonu běží, ale nevíme, kdy otevřeme,“ uvedla Hříbková.

Podmínky pro otevření představila vláda ve čtvrtek. Přišla s rozvolňovacími balíčky, které se budou řídit počtem nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Lidé by se mohli do galerií, muzeí a památek bez skupinových prohlídek vrátit už v pondělí 3. května.

Hrady a zámky jsou v novém „systému pro návrat zpět do normálního života“ ale až ve čtvrtém ze šesti balíčků. Ten je podmíněný méně než 75 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za týden. Navíc i po splnění této podmínky budou muset lidé při prohlídkách dodržovat hygienická opatření. O co konkrétně jde, vláda blíže nespecifikovala.

Foto: Jan Podmol

Zámek Kunštát.

Na otevření se těší také kastelán jihomoravského zámku Kunštát Radim Štěpán. „Předpokládáme, že budou platit stejná hygienická opatření jako v minulém roce, takže to pro nás nebude problém,“ řekl. Loni klesla návštěvnost zámku přibližně o čtvrtinu, nemohly totiž přijíždět skupiny seniorů nebo turistů ze zahraničí. Pro návštěvníky, kteří teď na Kunštát nemohou osobně, připravili pracovníci zámku audiovizuální prohlídku na webových stránkách. Přístupné jsou také okolní zahrady.

Na Kunštátu to ale žije i během nuceného uzavření. V rytířském sále odborníci restaurují podlahu a pět olejomaleb. Opravuje se také elektroinstalace v hlavní budově a střecha vedlejšího zámku. „Vzhledem k probíhajícím opravám bychom nemohli otevřít ze dne na den, ale jsme schopni do čtrnácti dnů vše nachystat tak, abychom mohli přivítat návštěvníky,“ zamyslel se Štěpán.

Většinu hradů a zámků v Česku spravuje Národní památkový ústav. Ten už letos zaznamenal dvacetimilionovou ztrátu z výnosů v porovnání s rokem 2019. „Za loňský rok činil propad 190 milionů korun, ale 160 milionů na pokrytí ztrát jsme obdrželi od Ministerstva kultury, které je naším zřizovatelem,“ sdělila mluvčí ústavu Jana Hartmanová. Podle ní ztráty zatím nijak neovlivnily chod památek ani průběh plánovaných oprav.

Hartmanová také uvedla, že je Národní památkový ústav připraven otevřít všechny své památky hned, jak to bude možné.

Na letošní uvolnění vládních opatření se připravují památky po celém Česku. Například skanzen v Rožnově pod Radhoštěm zpřístupní své venkovní prostory už příští úterý. Plzeň pro turisty od května spustí komentované prohlídky trasy Osvobození 1945 v historickém centru města a v letních měsících bude otevřený také zrekonstruovaný interiér katedrály sv. Bartoloměje.

Reklama

Doporučované