Hlavní obsah

Katalánci oživí snahy o samostatnost, referendum o posílené autonomii odmítají

Video: Daniel Andrisák, Shutterstock.com, Reuters

 

Reklama

Nabídka centrální španělské vlády na referendum, které by mohlo posílit katalánskou autonomii, představitelům Katalánska nestačí. Namísto toho chtějí oživit snahy o odtržení se od Španělska.

Článek

„Potáhneme to až do konce. Situaci vezmu tak daleko, jak jen bude katalánský parlament chtít,“ řekl v pondělí lídr katalánského parlamentu Quim Torra. Katalánský premiér, který se úřadu chopil v květnu, svou vizi o samostatném Katalánsku představí v úterý večer na přednášce nazvané Naše chvíle, napsala agentura Reuters.

Obnovením separačních snah podle agentury reaguje na nabídku Madridu na větší míru autonomie. Centrální vláda Torrovi a jeho spolustraníkům nabídla možnost referenda, které se o nové pravomoci mohlo postarat. K vytoužené samostatnosti by ale i zvýšená autonomie stále zůstala vzdálená, Katalánci tak referendum odmítají.

„Většina katalánské populace požaduje referendum o sebeurčení - a to jim musíme poskytnout,“ uvedl další zástupce katalánských separatistů Roger Torrent. Torra podle informací Reuters o referendum o samostatnost v úterý večer vyzve.

Přestože levicový premiér Pedro Sánchez není vůči Kataláncům tak tvrdý jako jeho předchůdce konzervativec Mariano Rajoy, postoj Madridu vůči možné samostatnosti severovýchodního území zůstává i přes nabídku rozšíření autonomie zamítavý, což v pondělí Sánchez zopakoval.

Torra ke Kataláncům promluví týden před katalánským národním dnem Diada, který každoročně do ulic přiláká statisíce separatistů. Katalánský lídr už dříve vyzval k co největší účasti na letošních oslavách.

Katalánsko vyhlásilo jednostrannou samostatnost na konci minulého roku, kterou španělské soudy později označily za nezákonnou. Madrid později převzal nad územím přímý dohled, který Sánchez v červnu krátce po nástupu Torry do úřadu přerušil. Sánchezovi sociální demokraté jsou však v případě katalánské neposlušnosti připraveni opatření obnovit.

Celkem devět katalánských politiků a aktivistů, kteří se podíleli na organizaci loňského referenda o samostatnosti, je kvůli rebelii drženo ve vazbě. Soudní procesy by s nimi španělská justice mohla zahájit už v říjnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované