Hlavní obsah

Přímo z Barcelony: Katalánci volí, nervy jsou na pochodu. Zbili mi bratra, musíme odejít

Rozhovor Filipa Horkého z Barcelony: „Moc bolí, když ztratíte kamarádky kvůli politickým názorům,“ říká podporovatelka sjednoceného Španělska.

 

Reklama

Rozhádané Katalánsko dnes od rána volí v předčasných volbách. Ty vyhlásila centrální vláda s cílem ukončit politickou krizi, kterou přineslo referendum o nezávislosti místního regionu. Štáb krizového reportéra Filipa Horkého sleduje volby přímo v Barceloně.

Článek

Španělská i zahraniční média popisují dění po referendu jako největší politickou krizi ve Španělsku za několik dekád. Místní obyvatelé v rozhovorech přiznávají, že volby a hlasování o nezávislosti rozdělily rodiny i nejbližší přátele.

„Nervy jsou na pochodu, to téma se neustále řeší. Kvůli svým názorům jsem přišla o nejbližší přítelkyně a svědkyně z mé svatby,“ říká podporovatelka sjednocené země a kandidátka Partido Popular Irene Pardo Romera v rozhovoru natočeném v Barceloně.

Zastánci nezávislosti podle ní tvrdí nepravdivé věci. Řadě podporovatelů sjednoceného Španělska také vadí to, že politici řeší už mnoho let nezávislost, ale již nezbývá čas na skutečné problémy. V zemi panuje vysoká nezaměstnanost, podle místních se děti učí ve špatných školách a prodlužují se čekací lhůty v nemocnicích.

Rozhovor Seznamu z Girony: „Věznění politici musí být propuštěni,“ říká podporovatel odtržení Katalánska.

Podporovatelé separatistických stran naopak argumentují, že Katalánci doplácí na rozhodnutí centrální vlády v Madridu. Velké emoce vzbudil i zákrok policistů proti voličům během říjnového referenda a následné zatčení některých politiků.

„Policie zbila mého bratra. Lidé mezi sebou diskutují, ale věřím, že se situace uklidní a nedospěje to k nějakému většímu konfliktu,“ vysvětluje student univerzity v Gironě a podporovatel odtržení Katalánska Joan Alemany Royo.

Podaří se uklidnit situaci a emoce v zemi? Podle čeho se Katalánci rozhodují ve volbách? Podívejte se na rozhovory Filipa Horkého, který se štábem zůstává na místě a přinese informace i v dalších dnech.

Reklama

Doporučované