Hlavní obsah

Katalánská nejistota. Premiér Carles Puigdemont neřekl, zda vyhlásil nezávislost

Katalánský premiér neřekl, zda vyhlásil nezávislostVideo: AP, Ruptly

 

Reklama

Vyhlásilo Katalánsko nezávislost? Katalánský premiér Carles Puigdemont v dopise předsedovi španělské vlády Mariano Rajoyovi dnes nedal jasnou odpověď.

Článek

Regionální katalánský premiér Carles Puigdemont v dopise předsedovi španělské vlády Mariano Rajoyovi jasně neodpověděl na jeho otázku, zda Katalánsko minulý týden vyhlásilo nezávislost. Podle katalánského tisku Puigdemont stejně jako před týdnem vyzval Rajoye k dialogu a nově nabídl pro jednání dvouměsíční lhůtu. Rajoye vybídl k osobnímu setkání. Premiér země rovněž v dopise žádá Madrid o zastavení „represí vůči katalánskému lidu“.

„Není to ode mne projev slabosti, ale upřímný návrh na nalezení řešení problému vztahu španělského státu a Katalánska, který je zablokován už mnoho let,“ napsal Puigdemont v dopise do Madridu. Připomněl v něm, že už minulé úterý dal španělské centrální vládě „vážný návrh na dialog“. Vláda ale odmítá jakoukoliv diskuzi o tématu, které podle ní odporuje ústavě.

V pondělí v 10:00 vypršelo ultimátum, které dal minulý týden Madrid předsedovi kabinetu v Barceloně. Rajoy Puigdemonta ve středu vyzval, aby se jasně vyjádřil, zda vyhlásil ve svém úterním projevu v katalánském parlamentu nezávislost svého regionu, či nikoliv. Podle místních médií Puigdemont v úterý podepsal deklaraci o nezávislosti, jejíž účinnost ale pozastavil, aby umožnil dialog s Madridem.

Katalánský premiér deklaraci podepsal poté, co se 1. října v referendu v této autonomní oblasti většina hlasujících vyslovila pro odtržení od Španělska. Účast v referendu, které Madrid považuje za nelegální a odporující ústavě, činila jen 43 procent. Mnoho volebních místností však bylo uzavřeno, protože španělská vláda před hlasováním pohrozila trestním stíháním každému, kdo se na organizaci referenda bude podílet.

Madrid se referendu snažil zabránit soudně i silou. Už před hlasováním zabavila španělská policie statisíce volebních lístků či volební urny a během referenda zasáhla proti lidem, kteří den před hlasováním obsadili volební místnosti, aby se v nich mohlo hlasovat. Při hlasování bylo také několik stovek lidí zraněno při střetech s policií, která zasahovala obušky i gumovými projektily.

Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido o víkendu varoval, že za přijatelnou bude dnes Madrid považovat jen jasnou odpověď „ano, či ne”.

Reklama

Doporučované