Hlavní obsah

Katalánská policie údajně dostávala pokyny při referendu nezasahovat

Katalánská policie dostávala při referendu pokyny nezasahovat (video: Reuters).Video: Soňa Barabášová, Reuters

 

Reklama

Španělská justice už několik měsíců vyšetřuje katalánskou policii kvůli pasivitě při referendu o nezávislosti, které vláda uspořádala i přes zákaz ústavního soudu. Podle nově zveřejněné zprávy z radiokomunikace katalánských policistů měla policie dostávat pokyny, aby nezasahovala a pomáhala zraněným.

Článek

Katalánská policie už několik měsíců čelí obvinění kvůli pasivitě při referendu o nezávislosti na Španělském království, které vypsal katalánský ministerský předseda Carles Puigdemont na 1. říjen 2017.

Podle deníku La Vanguardia dostávala místní policie 1. října pokyny z velitelství svých jednotek, aby pomáhala zraněným a nezasahovala proti lidem v ulicích.

Deník také uvádí, že někteří katalánští policisté byli překvapeni tvrdostí zásahu španělské policie. „Právě dorazily dodávky národní policie. Zasahují proti všem,” hlásil jeden z katalánských policistů na ústředí několik minut po deváté hodině. V reakci na podobná hlášení dostali místní policisté další pokyn: „Nejdříve, prosím, hlavně pomozte lidem, kteří by mohli být zraněni.”

Španělská policie se oproti katalánské policii snažila lidem bránit v přístupu do volebních místností a zabavovala volební urny. V mnoha případech španělští policisté použili i násilí, aby hlasování zabránili. Zásah si vyžádal 1066 zraněných.

Valná většina zranění byla lehká, nicméně sedm lidí bylo zraněno vážně. Například katalánský hudebník Roger Espaňol přišel o oko po zásahu gumovým projektilem. Ty v Katalánsku místní policie nesmí používat, španělská policie je ale používat může.

Ze vzpoury a neuposlechnutí soudního příkazu jsou nyní obviněni mimo jiné bývalý šéf katalánské policie Josep Lluís Trapero a katalánský exministr vnitra Joaquim Forn.

Reklama

Doporučované