Hlavní obsah

Katalánské referendum provázela podle médií dezinformační válka

Katalánskou krizi provázela dezinformační válkaVideo: AP, Ruptly

 

Reklama

Krizi kolem katalánského referenda o nezávislosti provázela podle agentury AFP dezinformační válka. Zvýraznila se podle ní také hluboká propast mezi katalánskými a španělskými médii.

Článek

Informace o ženě, které zlomil prsty policista snažící se zabránit hlasování, o muži zákona, jenž zemřel během služby, o premiérovi katalánské regionální vlády Carlesi Puigdemontovi zpívajícím „Ať žije Španělsko“ či o jeho telefonátu s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem mají jedno společné. Přestože byly tyto zprávy mnohokrát sdíleny na Twitteru, Facebooku nebo službě WhatsApp, nikdy se ve skutečnosti nestaly.

Žena se „zlomenými prsty“ přiznala v katalánské televizi TV3, že lékaři jí nakonec diagnostikovali jen zánět. „Nikdy jsme ve Španělsku tohle neviděli, až teď,“ řekla k šíření dezinformací agentuře AFP novinářka Clara Jiménezová. Naplno to vypuklo v den referenda 1. října. Obrázky a svědectví zraněných, pravdivá i falešná, obletěly svět.

Podle analýzy soukromé televizní stanice laSexta bylo mnoho snímků zraněných pořízeno při jiných demonstracích v minulosti, mimo jiné během hornické stávky v Asturii v roce 2015. „Lidé vidí to, co chtějí vidět, a věří tomu. Nepochybují o tom,“ řekla Jiménezová, podle níž jsou srdcervoucí scény živnou půdou pro dezinformace.

Sporné jsou také informace o množství zraněných. Katalánská vláda hovořila o téměř 900 lidech, kteří se kvůli policejnímu násilí museli podrobit lékařské péči. Španělská ústřední vláda dva dny po incidentech hovořila o dvou stále hospitalizovaných osobách.

Agentura AFP se v den událostí pokoušela zkontrolovat stav zraněných v lehkém, vážném či kritickém stavu. Regionální zdravotnické služby potvrdily pouze 92 zraněných, z toho dva ve vážném stavu, aniž poskytly podrobnosti.

Samotná událost vypadala úplně jinak pro diváky v Madridu a Barceloně. „Španělská a katalánská televize vzbuzují dojem, že jsou ve dvou různých světech,“ řekl Carlos Arcila, profesor audiovizuální komunikace na univerzitě v Salamance.

V den referenda televize TV3, finančně závislá na katalánské vládě, během večerního zvláštního vysílání zveřejnila prohlášení španělské vlády, které chválilo „profesionalitu“ policie. Televize jej doprovodila záběry brutálních zásahů proti bezbranným civilistům. Španělská televize TVE naopak se záběry policejního násilí otálela nejméně půl dne, což využili katalánští novináři k obvinění stanice z cenzury.

Reklama

Doporučované