Hlavní obsah

Katalánsko je blízko nezávislosti. Chci následovat vůli lidu, řekl jeho lídr

Katalánský premiér Carles Puigdemont chce nejdříve vyjednávat s Madridem. Poté vyhlásí nezávislostVideo: AP, Ruptly

 

Reklama

„Hlasovací lístky říkají ano nezávislosti. To je vůle občanů, kterou chci následovat,“ prohlásil katalánský premiér Carles Puigdemont po jednání. Katalánsko se tedy chce stát nezávislým státem.

Článek

Katalánský parlament v úterý večer jednal o situaci, která nastane po referendu. K němu 1. října přišlo 43 procent Katalánců, 90 procent z nich pak hlasovalo pro nezávislost Katalánska na Španělsku.

„V tomto historickém okamžiku chci následovat vůli občanů a stát se tak nezávislým státem,“ uvedl Carles Puigdemont.

Katalánský premiér tak požádal parlament o mandát k vyhlášení nezávislosti Katalánska na základě výsledků referenda z 1. října. Zároveň chce ale čas k vyjednávání. Vznáší požadavek na několikatýdenní odklad platnosti deklarace nezávislosti. V mezidobí by rád jednal s Madridem.

Prvotním úkolem bude snížit napětí mezi oběma stranami. Vyhlášení nezávislosti přišlo po několika týdnech od referenda proto, aby v nepřehledné situaci nezavládl chaos.

Španělská vláda je však proti odtržení východního regionu. Podle ústavního soudu bylo i samotné referendum nezákonné. Španělský premiér Mariano Rajoy pohrozil, že v případě deklarace nezávislosti omezí Katalánsku autonomii, což mu umožňuje ústavní článek 155.

Katalánský premiér Carles Puigdemont se rozhodoval pod tlakem dvou protichůdných stran. Poslanci krajně levicové katalánské Kandidátky lidové jednoty na něj naléhali, aby vládní aliance Společně pro ano hlasovala pro nezávislost, jinak menšinová vláda ztratí jejich podporu. Na straně druhé se Puigdemont obává omezení autonomie, kterou hrozí Madrid.

Reklama

Doporučované