Hlavní obsah

Samostatné Katalánsko nechce Evropa uznat, Madrid rozpustil jeho parlament

Katalánský parlament vyhlásil nezávislostVideo: Ruptly, AP

 

Reklama

Katalánsko vyhlásilo v pátek nezávislost na Španělsku. Stalo se tak ještě před plánovaným zasedáním senátu, který měl jednat o uchopení autonomních pravomocí regionu ze strany Madridu.

Článek

Hlasování v katalánském parlamentu je vyústěním napjaté situace mezi Barcelonou a Madridem. Ta se vystupňovala v minulém týdnu.

„Měli bychom vytvořit Katalánskou republiku jako nezávislý, suverénní, demokratický a společenský právní stát,” stálo v návrhu jednání. Pro nezávislost se vyslovilo sedmdesát katalánských poslanců, proti bylo deset a dva se hlasování zdrželi. Po vyhlášení výsledků propukla komora v bujarý potlesk. Poslanci se začali objímat a vzájemně si gratulovat. Opoziční zákonodárci komoru před hlasováním na protest opustili.

Situaci ve Španělsku jsme sledovali online:

22:10 - Ne všichni Katalánci jsou pro nezávislost.

Barcelonou prošly stovky lidí se španělskými vlajkami. Vyjadřovaly tím nespokojenost s dnešním rozhodnutím katalánského parlamentu.

21:06 - Soud rozhodne o legálnosti vyhlášení nezávislosti v následujících dnech.

Ústavní soud v Madridu již informoval, že zahájil příslušné procedury k přezkoumání legálnosti rozhodnutí Katalánska vyhlásit nezávislost. Verdikt vynese v příštích dnech.

20:32 - Rajoy oznámil rozpuštění katalánské vlády.

Španělský předseda vlády Mariano Rajoy oznámil rozpuštění katalánského parlamentu a vlády Carlose Puigdemonta. Předčasné volby se budou v Katalánsku konat 21. prosince. Pravomoci katalánského kabinetu převezme ústřední vláda v Madridu. Funkce zbaví také katalánského policejního ředitele.

20:21 - Předseda Evropského parlamentu odsoudil rozhodnutí Katalánska.

Vyhlášení nezávislosti označil Antonio Tajani za porušení zákona. Podle něj nikdo v EU samostatnost regionu neuzná.

19:44 - Madrid bude katalánské vedení stíhat pro vzpouru.

Španělská generální prokuratura příští týden zahájí stíhání katalánského vedení pro vzpouru, za kterou mohou padat tresty až 30 let vězení. Prokuratura tak reagovala na dnešní hlasování katalánského parlamentu, který schválil rezoluci o nezávislosti. Potvrdila se tak slova generálního prokurátora, který dnes odpoledne uvedl, že chce vznést obvinění proti politikům a Kataláncům, kteří hlasovali ve prospěch vyhlášení nezávislosti.

19:09 - Barcelona čeká na Puigdemonta.

Tisíce lidí v centru Barcelony oslavují dnešní rezoluci katalánského parlamentu o nezávislosti Katalánska. Náměstí před regionální vládou je ve večerních hodinách podle záběrů ze sociálních sítí zcela zaplněné lidmi, kteří podle listu La Vanguardia čekají, zda přijede katalánský premiér Carles Puigdemont. Na sociálních sítích se ale objevují i projevy zklamání, smutek vyjádřila například socialistická premiérka Andalusie Susana Díazová.

18:56 - Nezávislost Katalánska neuzná ani Velká Británie.

Oznámila to britská premiérka Theresa Mayová.

18:40 - Německá vláda neuznává vyhlášení nezávislosti Katalánska.

Berlín v oficiálním stanovisku ke kroku katalánského parlamentu rovněž vyjádřil podporu jasnému postoji španělského premiéra Mariana Rajoye ohledně zajištění a obnovy ústavního pořádku.

18:12 - Shrnutí událostí v Katalánsku:

  • Katalánský parlament dnes schválil rezoluci o vytvoření samostatné Katalánské republiky.
  • Španělský senát krátce nato odhlasoval, že Madrid může omezit autonomii Katalánska.
  • O zavádění konkrétních opatřeních vůči Katalánsku začne už dnes jednat španělská vláda.
  • Pro odtržení Katalánska od španělské monarchie se ve 135členném místním parlamentu vyslovilo 70 poslanců, deset bylo proti a dva hlasovací lístky byly prázdné.
  • Španělský generální prokurátor chce vznést obvinění proti politikům a Kataláncům, kteří hlasovali ve prospěch vyhlášení nezávislosti Katalánska.
  • EU v reakci na nejnovější vývoj uvedla, že pro ni se nic nemění a jediným partnerem pro dialog zůstává Španělsko.
  • Situace v Katalánsku nepříznivě zasáhla finanční trhy: španělské akcie zrychlily pokles a rovněž kurz eura oslabil proti dolaru.
  • Události v Madridu a Barceloně jsou vyvrcholením procesu, který nastartovali katalánští separatisté před dvěma lety poté, co vyhráli regionální parlamentní volby.

17:44 - Dění v Katalánsku nepříznivě zasáhlo akcie i kurz eura. Vyhlášení nezávislosti Katalánska na Španělsku nepříznivě zasáhlo finanční trhy. Španělské akcie zrychlily pokles, výnosy desetiletých dluhopisů španělské vlády se dotkly denního maxima a rovněž kurz eura oslabil proti dolaru.

17:30 - Záběry z demonstrace za nezávislost během zasedání katalánského parlamentu. V okolí parku La Ciutadella, v němž stojí parlament, se shromáždily tisíce lidí.

Za nezávislost Katalánska demonstrují v Barceloně tisíce lidíVideo: AP

17:13 - Španělský generální prokurátor chce vznést obvinění proti politikům a Kataláncům, kteří hlasovali ve prospěch vyhlášení nezávislosti. Mezi nimi může být i katalánský regionální premiér Carles Puigdemont nebo vicepremiér Oriol Junqueras.

17:02 - Španělský senát využil článek 155 ústavy pro omezení autonomie Katalánska. Článek 155 říká: „Jestliže samosprávný celek neplní závazky, které mu ukládá ústava nebo jiné zákony, nebo jedná způsobem, který vážně poškozuje obecné zájmy Španělska, vláda poté, co podá oficiální stížnost prezidentovi samosprávného celku a nedostane uspokojivou odpověď, může po schválení většinou v senátu učinit všechna opatření potřebná pro vynucení daných závazků nebo pro ochranu výše zmíněných obecných zájmů.”

16:55 - Španělský senát absolutní většinou umožnil centrální vládě dočasně omezit autonomii Katalánska. O zavádění konkrétních opatření vůči Katalánsku bude v příštích hodinách a dnech rozhodovat španělská vláda. Zasedání kabinetu svolal španělský premiér Mariano Rajoy krátce poté, co dnes katalánský parlament schválil rezoluci o vyhlášení nezávislosti.

16:50 - Česká republika nadále považuje Katalánsko za součást Španělska, uvedlo dnes Ministerstvo zahraničních věcí. „Vyhlášení katalánské nezávislosti, jakož i předchozího referenda, je v jasném rozporu s platnou španělskou ústavou,” uvedlo MZV v prohlášení. „ČR z tohoto důvodu nemůže vyhlášení nezávislosti tzv. Katalánské republiky přikládat žádné mezinárodněprávní účinky a Katalánsko proto i nadále považuje za integrální součást Španělského království,” pokračuje stanovisko.

16:35 - Po hlasování katalánského parlamentu se pro EU nic nemění, uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk na svém Twitteru. Jediným partnerem pro dialog zůstává Španělsko. Jde o první reakci z horních pater EU na dnešní krok regionálního parlamentu, který schválil rezoluci o katalánské nezávislosti.

16:28 - Tisíce lidí v Barceloně demonstrují za nezávislost během zasedání katalánského parlamentu, které započalo s více než hodinovým zpožděním. Do budovy parlamentu dorazilo manifestovat i několik desítek starostů. Demonstranti mávají katalánskými vlajkami a provolávají hesla jako „No tinc por (Nemám strach)”.

16:00 - Katalánský parlament vyhlásil nezávislost na Španělsku. Hlasování v katalánském parlamentu se konalo tajně, neboť kladný hlas může podle španělských médií znamenat zahájení trestního stíhání. Vyhlášení nezávislosti odporuje španělské ústavě.

Reklama

Doporučované