Hlavní obsah

Katalánský policejní sbor se bouří. Nechce bránit referendu

Katalánská policie se odmítá podřídit Madridu.Video: AP

 

Reklama

Čtyři dny před referendem o nezávislosti Katalánska se zvyšuje napětí mezi místními úřady a vládou v Madridu. Vedení katalánského policejního sboru se nechce podřídit příkazu španělské vlády, aby před nedělním referendem o nezávislosti místní policisté obsadili budovy, kde se má hlasování konat.

Článek

Španělské centrální úřady převzaly za účelem znemožnění referenda kontrolu nad koordinací práce celostátní policie a katalánského sboru. Policisté dostali od prokuratury příkaz, aby nejpozději do soboty obsadili ta vzdělávací a občanská centra, u nichž se předpokládá, že by v nich Katalánci mohli volit.

Ředitel katalánské policie Pere Soler ale dnes na Twitteru reagoval slovy, že hlavním posláním policie je zajistit práva občanů, ne znemožňovat jejich výkon.

Představitelé téměř dvacetitisícového sboru známého v Katalánsku pod názvem Mossos d'Esquadra se podle médií obávají, že pokud bude lidem znemožněn přístup do volebních místností, vyvolá to značné nepokoje. Katalánský ministr vnitra Joaquim Forn obvinil španělskou prokuraturu, že si přisvojuje pravomoci policie a příkazem o obsazení škol zapříčiní násilné reakce.

Katalánská vláda se pokusila centrální převzetí kontroly nad místní policií napadnout soudní cestou, katalánský nejvyšší soud však dnes její podnět zamítl. Centrální vláda v Madridu hlasování považuje za nelegální.

Reklama

Související témata:

Doporučované