Hlavní obsah

Katalánský premiér znovu pohrozil vyhlášením nezávislosti, Madrid odpověděl zbavením autonomie

Katalánský premiér opět hrozí nezávislostí, Madrid chce Katalánsku omezit autonomiiVideo: AP

 

Reklama

Katalánský premiér Carles Puigdemont dopisem vyzval španělskou vládu k dialogu a pohrozil, že jestli k jednání nedojde, Katalánsko vyhlásí nezávislost. Učinil tak těsně před vypršením ultimáta, dokdy měl v regionu obnovit stav, který by byl v souladu s ústavou. Vláda reagovala oznámením, že Katalánsku omezí autonomii.

Článek

Španělská vláda oznámila, že v sobotu na mimořádném zasedání spustí článek 155 ústavy. Ten Madridu umožňuje omezit autonomii Katalánska, jenže zatím nikdy nebyl aplikován. Není tedy ani zřejmé, jakým způsobem má vláda při zbavování autonomie postupovat.

Oznámením Madrid reagoval na dopis od katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Opětovně totiž požadoval jednání s vládou a hrozil, že pokud k němu nedojde, vyhlásí Katalánsko nezávislost. Učinil tak zároveň těsně před vypršením ultimáta od španělské vlády. Ta požadovala, aby do čtvrtka do 10:00 obnovil v Katalánsku stav, který by neodporoval španělské ústavě.

Šéf Evropského parlamentu (EP) Antonio Tajani nezávislosti nakloněn není. „Bylo by lepší, kdyby katalánská vláda nezávislost nevyhlašovala, protože nikdo s ní v Evropě nesouhlasí,“ prohlásil Tajani. Zopakoval dřívější prohlášení některých unijních představitelů, že jde o „španělský problém, nikoli problém EU“.

Podle španělských médií omezení autonomie ale může být schváleno nejdříve koncem příštího týdne. Omezení totiž musí odsouhlasit absolutní většinou senát.

Autonomii navíc Madrid Katalánsku zřejmě nechce odepřít úplně, ale jen v některých sektorech. Nejspíš prý převezme kontrolu nad katalánským rozpočtem a bezpečnostními složkami. Konkrétní kroky budou ale teprve předmětem sobotního shromáždění.

Sami španělští politici se neshodují v názoru na záměr vlády omezit autonomii Katalánska. Podle některých je vláda v právu, protože musí respektovat ústavu. Podle jiných, například baskického premiéra Iñigo Urkullua, Madrid nemá právo ústavní článek o omezení autonomie aplikovat, protože Katalánsko nezávislost nevyhlásilo. Někteří politici navrhují jako nejlepší řešení předčasné volby v regionu.

Reklama

Doporučované