Hlavní obsah

Katalánští separatisté chtějí kandidovat v koalici. Volby budou těsné

Katalánští separatisté chtějí kandidovat společněVideo: AP

 

Reklama

Separatistická strana měla loni v parlamentu slabou většinu, letos by ale výsledky mohly být těsnější, proto nechce hlasy tříštit.

Článek

Organizace Katalánské národní shromáždění (ANC), která je jednou z hlavních sil separatistického hnutí, dnes vyzvala strany, jež usilují o odtržení regionu od Španělska, aby v nadcházejících regionálních volbách kandidovaly v jedné koalici. Volby se budou konat 21. prosince a strany mají už jen dnešek, aby ohlásily případné vytvoření koalic a také složení svého vedení.

ANC vyzvalo příznivce odtržení, aby vytvořili společnou koalici a aby do ní byli zahrnuti i ti aktivisté a členové odvolané katalánské vlády, kteří jsou nyní ve vazbě.

Katalánské národní shromáždění spolu s organizací Òmnium Cultural pořádalo akce na podporu osamostatnění Katalánska. Vůdci obou těchto organizací byli zatčeni.

Katalánci 1. října v referendu hlasovali pro nezávislost a jejich parlament ji pak 27. října vyhlásil. Madrid v reakci odvolal tamní regionální vládu, jejíž část skončila ve vazbě a pět jejích členů včetně sesazeného premiéra Carlese Puigdemonta odjelo do Belgie. Hrozí jim kromě jiného obvinění ze vzpoury a 25 let vězení.

Před rozpuštěním měli separatisté v parlamentu nevýraznou většinu. Agentura AP uvedla, že podle nových průzkumů veřejného mínění bude prosincové hlasování velmi těsné. V říjnovém referendu hlasovalo 43 procent oprávněných voličů a z nich 90 procent bylo pro nezávislost Katalánska na Španělsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované