Hlavní obsah

Katalánští separatisté kvůli Puigdemontovi usilují o změnu zákona

Katalánští separatisté chtějí kvůli Puigdemontovi změnit zákonVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Strana katalánských separatistů usiluje o změnu zákona ve prospěch katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta. Zákon umožní ucházet se o úřad předsedy vlády i na dálku - bez nutné přítomnosti v zemi.

Článek

Zástupci katalánských separatistických stran, které mají po prosincových volbách v regionálním parlamentu opět většinu, jednali od víkendu v Belgii s Puigdemontem. O výsledku jednání zatím společně oficiálně neinformovali. Elsa Artadiová, mluvčí koalice Společně pro Katalánsko, ale dnes v katalánské televizi uvedla, že plánem je změnit zákon tak, aby se Puigdemont mohl znovu stát premiérem. Pětapadesátiletý politik stál už v čele katalánské vlády, kterou Madrid loni v říjnu sesadil kvůli separatistickým snahám. Její členy následně obvinil ze vzpoury.

Artadiová nicméně připustila, že plán na změnu zákona zřejmě povede k dalšímu střetu s Madridem, který podobné kroky separatistů napadá u ústavního soudu. Naposledy tak učinil před necelými dvěma týdny, když zablokoval Puigdemontovu kandidaturu těsně před plenárním zasedáním katalánského parlamentu, které o ní mělo jednat. Ústavní soud v předběžném opatření rozhodl, že Puigdemont se může o úřad ucházet pouze osobně a musí předtím dostat povolení nejvyššího soudu, který ho vyšetřuje kvůli obvinění ze vzpoury.

Jednání o novém premiérovi Katalánska předseda parlamentu odložil a nové datum zatím není stanoveno. Odkladem jednání vzniklo podle některých expertů právní vakuum. Pravidla totiž stanoví lhůtu pro první hlasování o novém premiérovi, která se počítá od voleb a která už vypršela, aniž by hlasování proběhlo.

Od prvního hlasování pak běží dvouměsíční lhůta, v níž musí být schválen nový premiér, jinak se automaticky konají nové volby. Podle některých právníků tato lhůta nezačala plynout, jelikož se hlasování nekonalo. Z Madridu ale zaznívají hlasy, že lhůta už běží, dva měsíce by tak uplynuly koncem března.

Reklama

Doporučované