Hlavní obsah

Katalánští separatisté si připomínají výročí referenda demonstracemi a blokádou dopravy

Uplynul rok od katalánského referenda.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Stovky separatistů se dnes od časného rána začaly scházet v centru Barcelony i na jiných místech Katalánska při příležitosti prvního výročí kontroverzního referenda o nezávislosti tohoto regionu. Na několika místech demonstranti blokují dopravu.

Článek

Katalánští separatisté blokují dopravu ve Španělsku. Demonstranti mimo jiné obsadili koleje nádraží v Gironě, zkomplikovali provoz v centru Barcelony či na dálnici AP-7, která vede podél východní pobřeží Španělska. Provoz tak omezili například u města Martorell či u obce Vandellóss.

Také na několika místech Barcelony se už od rána shromažďují stovky separatistů, nesou mimo jiné transparenty s nápisy „Svobodu pro politické vězně“. Za ně považují katalánské politiky, z nichž někteří jsou už skoro rok ve vazbě kvůli loňskému referendu o nezávislosti. To uspořádala tehdejší katalánská vláda přesně před dvanácti měsíci, ač ho soud kvůli neústavnosti zakázal.

Velkou demonstraci svolala na 12:00 do Barcelony organizace Výbory pro obranu republiky (CDR), která pořádá velkou část dnešních akcí v regionu. V poledne pořádá i katalánská vláda oficiální připomínku loňských událostí pod heslem „Za soužití, demokracii a svobodu“.

Separatisté demonstrují u příležitosti ročního výročí referenda o nezávislosti. Pro osamocení se v něm loni prvního října vyslovilo 90 procent hlasujících. Účast dosáhla jen 43 procent.

Policie lidem v hlasování bránila a zavírala volební místnosti. Při incidentech spojených s referendem se zranilo 900 lidí, většina z nich lehce. Španělská vláda výsledek referenda neuznala, protože bylo v rozporu s ústavou.

Reklama

Doporučované