Hlavní obsah

Kataru už MS nevezmou a dalším aspirantem bude Čína, tvrdí Řepka. Ví též, jak to bude dál s ofsajdem

Podívejte se na rozhovor s generálním sekretářem FAČR Rudolfem Řepkou.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Kandidatura USA, Mexika a Kanady na pořádání MS 2026 nabídla mnohem větší ekonomický výnos než marocká varianta.

Článek

Pod vedením Gianniho Infantina zavládla ve FIFA ve srovnání s blatterovskou érou mnohem otevřenější atmosféra, míní Rudolf Řepka, generální sekretář Fotbalové asociace ČR.

Právě směrem k FAČR se to konkrétně projevuje i otevřenější dlaní Mezinárodní fotbalové asociace (FIFA). „Zatímco v blatterovské éře jsme dostávali na čtyřleté období zhruba 1 milion dolarů, teď jde přibližně o pětinásobek,“ poznamenal Řepka.

Větší transparentnost FIFA se podle něj odrazila i v procesu volby pořadatele MS 2026. „Poprvé v historii vybíral vítěznou kandidaturu celý kongres, tedy 211 členských asociací, a nikoli jen úzká skupina lidí ve výkonném výboru FIFA, jak tomu bylo dříve,“ podotkl.

Hlasování proběhlo veřejně a je tedy známo, kdo byl pro variantu USA, Kanada, Mexiko a kdo dal přednost kandidatuře marocké.

Ostatně podívejte se sami, rozklikněte odkaz v tomto tweetu:

Fotbalová asociace ČR byla pro severoamerickou kandidaturu. „V našich očích rozhodla rozvinutá infrastruktura. A také příslib komerčního výnosu 11 miliard dolarů. Maročané slibovali jen 5 miliard,“ vysvětlil Řepka.

Jisté je, že na MS 2026 v Severní Americe bude startovat už 48 týmů namísto současných 32. Ale rozšíření turnaje může teoreticky přijít už o 4 roky dříve. „Jihoamerická konfederace vyzvala FIFA, ať prostuduje možnost, zda by se 48 účastníků nemohlo sejít už na MS 2022 v Kataru,“ zmínil Řepka.

Právě katarské pořadatelství bylo mnohým v uplynulých letech trnem v oku. Malá země bez fotbalové tradice uspořádá turnaj v termínu listopad - prosinec, který nevyhovuje velkým ligám. Navíc se velmi hlasitě hovořilo o tom, že právě katarský úspěch u Blatterovy fotbalové exekutivy výrazně podpořila korupce.

„Nedokážu si představit, že by se MS 2022 v Kataru nehrálo,“ odmítl už Řepka dohady o případných změnách.

Už dnes se spekuluje o pořadateli MS 2030. Hlásí se o něj Uruguay spolu s Argentinou, kandidaturu zvažuje Anglie. „Velkým zájemcem bude dozajista Čína, nelze vyloučit šestou kandidaturu Maroka, zájem Austrálie, případně někoho z Evropy. Mně osobně by se líbila kandidatura celé Velké Británie, třeba i včetně Irska,“ nabídl Řepka další možnost.

Kdy se podaří sladit pohled FIFA a UEFA na videorozhodčího a zapojit ho třeba do zápasů Ligy mistrů? A jak to dopadne s nápady Marka van Bastena, šéfa technické komise FIFA, jako zrušit ofsajd, zavést místo penalt nájezdy nebo posílat fotbalisty na trestnou lavici? Dozvíte se ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované