Hlavní obsah

„Katastrofa“. Do jediného města se sjíždí nakažení z celé Amazonie

Foto: Profimedia.cz

Hromadné hroby ve městě Manaus.

Reklama

Koronavirus vyvolal chaos v brazilském městě v Amazonii, píše agentura AFP.

Článek

Manaus, hlavní město brazilského státu Amazonas, úpí pod náporem pacientů s koronavirem i přibývajících úmrtí. Do zdravotnických zařízení v téměř dvoumilionovém Manausu, kde mnoho lidí bydlí v chatrných příbytcích postavených na pilotách, se sjíždějí často na lodích nemocní z různých koutů Amazonie, na hřbitovech panuje zmatek, píše dnes agentura AFP.

I když je v celém obrovském státě Amazonas, který se rozkládá na ploše 1,5 milionu kilometrů čtverečních, podle oficiálních statistik 2 479 případů infikovaných a 207 úmrtí, denně v Manausu umírá mnohem více lidí, než je běžné. Obvykle ve městě každý den zemře 20 až 30 osob, nyní je to podle dat vedení města přes 100 lidí denně.

O podobném kontrastu mezi vládními statistikami zemřelých v souvislosti s nemocí covid-19 a nápadným nárůstem úmrtí ve městech jinde v Latinské Americe informovala média již dříve.

„Hodně lidí umírá doma, nedostalo se jim lékařské péče,“ vysvětlil starosta Arthur Virgílio Neto agentuře AFP. Podle něj nejde v Manausu o stav nouze, ale stav katastrofy. „Máme pocit, že jsme se ocitli v hororu,“ líčí. Kvůli současnému stavu zažádal o speciální prostředky od brazilské vlády a uvažuje také o tom, že se pokusí získat pomoc i ze zahraničí.

Metropole má na svých 1,7 milionu obyvatel k dispozici pouze 50 lůžek na jednotkách intenzivní péče a ta jsou již zaplněná, přitom koronavirus by měl v Brazílii vrcholit až v červnu. Ve zdravotnických zařízeních se nedostává ani dalšího vybavení.

Problém představují také pohřby. Na internetu se objevila videa, jež zachycují kolony pohřebních vozů čekajících před městským hřbitovem. Na něm také vznikly pro oběti nemoci covid-19 společné hroby. Podle starosty města se navíc virem nakazilo i několik hrobníků a někteří zemřeli.

Jediné jednotky intenzivní péče v celém státě Amazonas a většina lékařů, kteří mají způsobilost na to, aby mohli pacienty s koronavirem léčit, se nacházejí právě v Manausu. Z toho důvodu se do města sjíždějí lidé z okolí, někteří přijíždějí na lodích po říčních cestách, protože ty představují jediné spojení místních vesnic se světem. „Pokud pacient nezemře po cestě, často je již ve vážném stavu a nic nezaručuje, že se ho podaří vyléčit,“ vysvětluje starosta Manausu.

Současná situace je znepokojivá pro domorodé obyvatele, kteří jsou velmi zranitelní vůči nemocem zavlečeným zvnějšku. I když domorodé kmeny žijí v izolaci v Amazonii, virus k nim již začal pronikat. Mezi domorodci se nakazilo 31 lidí a tři z nich zemřeli.

Reklama

Doporučované