Hlavní obsah

Katastrofa, přiznal Babiš. O víkendu se začnou stavět lůžka mimo nemocnice

Foto: vlada.cz

Čísla jsou katastrofální, uvedl premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Stát potřebuje náhradní kapacity lůžek pro nemocné s koronavirem, nemocnice brzy nebudou stačit.

Článek

Premiér Andrej Babiš oznámil, že už tento víkend se začne budovat kapacita lůžek mimo nemocnice. „Musíme urychleně stavět náhradní kapacity, toto je absolutní úkol. Nemáme čas, prognóza není dobrá, čísla jsou katastrofální a skutečně to velice, velice spěchá,“ uvedl premiér s tím, že úkolu se ujme armáda a Ústřední krizový štáb.

První taková „polní nemocnice“ vyroste podle vicepremiéra Jana Hamáčka v areálu výstaviště v pražských Letňanech. Od sobotu ji začne budovat armáda a bude mít 500 lůžek.

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly je potřeba počet lůžek zdvojnásobit. Nové kapacity by měly vyrůst například na stadionech. „Budeme mobilizovat různé stadiony, haly, abychom mohli mít lůžka i tam. Situace začíná být opravdu vážná,“ řekl Prymula ve videu zveřejněném na Twitteru.

Babiš dodal, že stát plánuje nakoupit 3 000 postelí od firmy Linet, navíc od stejné firmy 1 000 lůžek pro těžké případy. Podle ředitele Linetu Tomáše Koláře však musí společnost lůžka teprve vyrobit, většinu v Želevčicích na Kladensku, a možná využije i výrobní kapacity v Německu. Lůžka by měla být dodána v listopadu. Vicepremiér Jan Hamáček již dříve nabízel lůžka ze státních hmotných rezerv.

Personál mají zajistit ředitelé nemocnic, podle premiéra dostali propozice, jak to udělat. Fakultní nemocnice dostaly za úkol také omezit plánované operace a péči. Kapacitu a lůžka, která se jim tak uvolní, mají připravit pro pacienty s covidem-19.

Premiér kvůli očekávanému počtu nemocných kontaktoval i lázeňská zařízení a hovořil „s bavorskou stranou“. Má prý ústní příslib pomoci, chce ale, aby nápor zvládlo Česko samo. „Děláme vše, abychom to zvládli doma,“ uvedl premiér.

Lehké případy do hotelů

Hasiči dostali za úkol zajistit místa, na která se z nemocnic přesunou lehké případy. Jde o pacienty, kteří nepotřebují stálou přítomnost zdravotnického personálu, ale zároveň se nemohou vrátit domů. Lidé budou ubytováni ve vybraných hotelích, shánějí se místa ve všech krajích.

„V tom celém systému půjde o jakýsi třetí stupeň, nejnižší. Pro lidi, kteří se nemohou z různých důvodů vrátit z nemocnice domů. Aby třeba někoho neohrozili,“ vysvětluje v rozhovoru pro Seznam Zprávy Daniel Miklós, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR.

Jak informovaly Seznam Zprávy, před zahlcením nemocniční péče varuje i mimořádná výzva vědců. U malých nemocnic podle nich dojde k vyčerpání během dnů, u větších v řádu týdnů. „Jako důsledek bude omezena i standardní zdravotní péče. Pokud nedojde k dramatické změně chování, je náš odhad 5 000 až 15 000 zemřelých do konce roku (nad rámec dlouhodobého průměru),“ varoval tým vědců pod záštitou rektora ČVUT.

„Lidé bohužel budou umírat o samotě, na chodbách nemocnic a bez patřičné péče. Lékaři budou rozhodovat o osudu lidí podle věku, jak se dělo v Itálii,“ řekl pro Seznam Zprávy datový vědec Petr Ludwig.

V Česku ve středu přibylo 9 544 prokázaných případů nemoci covid-19, nejvíc za jediný den od začátku epidemie. Dosavadní maximum z pátku bylo o 927 nižší. V nemocnicích je 2 678 pacientů s koronavirem.

Reklama

Doporučované