Hlavní obsah

Katastrofa, s níž se počítalo až v roce 2050, dorazila dříve. Trpí už polovina Česka

Katastrofa, s níž se počítalo až v roce 2050, dorazila dříve. Trpí už polovina Česka.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Škody během letošního léta související se suchem půjdou do miliard, to se ví už nyní, ačkoliv pohroma teprve přijde. Jen už je neodvratná.

Článek

Česko se ocitlo v roce 2050, ale není o co stát. Sucho, jaké nyní hlásí vědci, vodohospodáři a další profese závislé na vodě, mělo v našich zeměpisných šířkách nastat až za třicet let, v polovině tohoto století.

Jenže vody v podzemí i na povrchu ubývá rychleji, než jak varovaly původní, deset let staré prognózy.

„Možná jsme to viděli v nějakých filmech, ale už to prožíváme. A nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl změnit,“ prohlásil ministr životního prostředí Richard Brabec na konferenci Ochrana vody v přírodě.

Přijdeme o jaro a podzim

Klimatologové už to vědí a jejich výpočty nelžou. V příštích letech se zkrátí jaro a podzim, srážky budou více přívalové. Nic moc, pokud jde o doplňování hubených zásob podzemní vody, a ještě hůř pro zemědělce, energetiky nebo rejdaře.

Ale přijdou i škody, které dnes mylně považujeme za nemožné: developeři narazí na situaci, že jejich nové domy nebude možné připojit na vodu (nebude jí dost), umělé zasněžování svahů bude zakázáno a vlekaři přijdou o podstatné části sezóny.

Rozsah takzvaného zemědělského sucha v Česku se za poslední měsíc trvale zvětšuje. Sucho zasáhlo v podstatě celou zemi. Třemi nejhoršími stupni sucha ze šesti trpí již téměř polovina území, napsala agentura ČTK s odvoláním na projekt InterSucho.

Nejhůř je na střední a jižní Moravě, v Poohří a Polabí. V polovině dubna situace ještě není tak viditelná, protože zatím všechno nevyrostlo. Riziko, že porostům sucho během příštích týdnů a měsíců uškodí, je ovšem největší za poslední roky.

Za poslední měsíc minimálně pršelo a s výjimkou několika posledních dní jsou i nadprůměrné teploty. „Pro toto období jsou přitom typické četnější srážky, proto se sucho proti průměru tak rozmáhá,“ řekl Miroslav Trnka z InterSucha. „Někteří zemědělci na jižní Moravě už dopady hlásí a v Poohří je hlásí již od podzimu, protože tam voda chybí dlouhodobě,“ doplnil.

Úroda o 40 procent nižší

Kvůli suchu se sníží výnosy zemědělců. Ve více než 20 okresech je předpokládají nižší o deset až 30 procent, v okresech Louny, Most a Prostějov hlásí extrémní poškození porostů a snížení o více než 40 procent.

Situace je letos velmi podobná té, jaká panovala na jižní a střední Moravě v roce 2012. Tehdy se nejen v médiích, ale i mezi vědci a zemědělci mluvilo a psalo o katastrofálním suchu.

Premiér Andrej Babiš radí regionálním samosprávám nečekat na pomoc od státu a přijmout opatření k odpovědnému nakládání s vodou. Nečekejte na pokyny od vlády, vyzval Babiš hejtmany a starosty na zmíněné konferenci Ochrana vody v přírodě.

Vláda v tomto týdnu schválila návrhy na zahájení prací na obnově vodních toků v povodí Rakovnického a Kolešovického potoka na Rakovnicku, v jednom z nejvíce postižených regionů Česka. V následujících letech by za první fázi přípravy staveb přehrad Senomaty, Šanov a Kryry měl stát zaplatit 554 milionů korun.

Loňský rok byl podle údajů z pražského Klementina nejteplejší od roku 1775, kdy zde začalo soustavné měření teplot. Průměrná teplota za rok 2018 dosáhla 12,8 stupně, což je o 3,2 stupně více než průměr za roky 1775 a 2014, tedy za více než dvě století.

Není důvod se domnívat, že letošek bude jiný, upozorňují meteorologové.

Reklama

Související témata:

Doporučované