Hlavní obsah

Katastrofa v Bečvě? Deza dál v podezření, rožnovská verze má trhliny

Foto: Tomáš Svoboda

Ani po čtyřiceti dnech policie nezná viníka ekologické havárie v Bečvě.

Reklama

Starostové kritizují postupy při vyšetřování havárie na Bečvě. Rybáři i experti zpochybňují policejní verzi, podle níž jedy přitekly rožnovským potrubím.

Článek

Je to víc než měsíc, kdy řeku Bečvu postihla ekologická katastrofa. Jedovatý kyanid na čtyřiceti kilometrech zahubil přes čtyřicet tun ryb a dalších živočichů. Byla to největší havárie svého druhu v Česku za poslední dekádu, přesto se ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) o následcích na místě osobně nepřesvědčil. Pět dnů po zamoření řeky avizoval, že najít zdroj znečištění bude otázkou hodin.

Nestalo se. Vsetínská kriminálka viníka ani po čtyřiceti dnech nenašla. „Nemáme nové informace ke zveřejnění,“ zopakoval v pátek mluvčí krajské policie Petr Jaroš. Podobně se vyjádřila také mluvčí inspekce životního prostředí Radka Nastoupilová.

A bez výsledků sílí pochybnosti. Místní zároveň spílají úřadům, že je před podobnými haváriemi nedokážou ochránit a otevřeně informovat. Ke kritice se přidali také šéfové radnic dotčených obcí, včetně budoucího hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO). Ten je doposud starostou Rožnova pod Radhoštěm. „Nemáme žádné informace o postupech policie. Jak to vypadá s posudky, rozbory vody, jestli byly zabavené nějaké důkazy. Spokojený být nemůžu,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Zároveň zdůraznil, že zdlouhavé vyšetřování přiživuje polopravdy a fámy. „Potřebujeme vědět, odkud kyanid utekl,“ dodal.

Budoucí hejtman také ostře reagoval na slova vsetínského státního zástupce Petra Bareše, který má případ na starosti. Ten už dříve řekl, že šance na vyřešení případu vidí tak na dvacet procent. „Pokud bych šel na hejtmanství s tím, že se mi podaří splnit svou práci na dvacet procent, tak mě lidé do té chalupy ani nepustí. Takto postupovat nechci a neměl by tak postupovat ani státní zástupce,“ zdůraznil budoucí hejtman.

Redakce žádala o telefonní rozhovor i státního zástupce. „Zkuste zavolat v pondělí na okresní státní zastupitelství,“ omluvil se esemeskou Bareš.

Také policisté na kritiku zareagovali vyhýbavě. „Informaci předám na vyšší místa. Nemůžeme předjímat, jaké kroky nadále povedeme,“ řekl Jaroš.

Sílí tak pochybnosti, které provázejí zásah a vyšetřování od začátku. Kriminalisté jasně ukázali pouze na výpusť, do Bečvy ústí ve Valašském Meziříčí pod Juřinským mostem. Právě tam měly vodu zamořit smrtící kyanidy. Jenže policejní verzi zpochybňují rybáři i experti.

Odpadní vody do řeky přivádí patnáctikilometrové potrubí z Rožnova. V tamním rozlehlém areálu sídlí desítky firem. Do výpustě nepřímo proudí odpady z několika chemiček z bývalé Tesly, nicméně podléhají čištění. Čističku odpadních vod vlastní společnost Energoaqua. Podíl na havárii rezolutně odmítá. „Hovoří se o stovkách kilogramů kyanidů, aby to vytrávilo čtyřicet kilometrů řeky. Takové množství neskladujeme ani nevypouštíme. Celé je to nesmysl,“ vyloučil vinu ředitel společnosti Oldřich Havelka. Se stopovými množstvími podle něj pracují někteří jejich dodavatelé. Konkrétní firmy ale specifikovat odmítl.

Pro Seznam Zprávy také potvrdil, že po havárii firmu navštívili inspektoři a policisté. „Policie zkontrolovala zásobníky se stopovými množstvími kyanidů a dle mých informací máme vše v pořádku,“ dodal Havelka.

Podle jeho tvrzení firma od června do dvacátého září žádné neutralizované odpadní vody nevypouštěla. „Limity splňujeme bez problémů. Měli jsme jen jediný, kdy jsme množství kyanidů překročili o 0,6 miligramu na litr. To je číslo zanedbatelné pro otravu takového rozsahu. Pevně věřím, že s tím Rožnov nemá nic společného. Stalo se to v okolí Choryně,“ zdůraznil ředitel.

Takové tvrzení zpochybňuje „rožnovský scénář“. A odpovídá svědectví rybářů, kteří na řece zasahovali hned po tragédii. Ryby totiž začaly hynout až tři kilometry po proudu od Juřinky. Pro Deník Referendum to potvrdil rybář Lukáš Gerla, který si havárie všiml mezi prvními.

Nesrovnalosti shrnul také Marek Petřivalský z Katedry biochemie na olomoucké Univerzitě Palackého. Podle něj je nepravděpodobné, že látky vytekly z výpusti Tesly Rožnov. „Za předpokladu velké koncentrace vysokých toxických kyanidů by muselo dojít k úhynu ryb již na tomto úseku. Musely by být pozorované i v oblasti dvou jezů po toku Bečvy,“ shrnul v obsáhlém článku uveřejněném na webu irozhlas.cz.

„Nikdo zatím neposkytl dostatečnou odpověď, jak je možné, že ryby neuhynuly o několik kilometrů výš,“ doplnil vsetínský zastupitel Michal Berg (Zelení). Havárii se v posledních týdnech podrobně věnuje.

Jak už dřív upozornily Seznam Zprávy, některé rybáře při výlovu otrávených ryb brněly ruce a měli vyschlou pokožku. „Je pravděpodobné, že původce kyanidové otravy o probíhajícím úniku do řeky Bečvy věděl a snažil se ji zmírnit. Oxidace kyanidů chlórem nebo chlornany v alkalickém prostředí patří mezi osvědčené chemické metody detoxifikace kyanidů,“ popsal Petřivalský.

Část místních i politiků je nadále přesvědčených, že za havárií stojí chemička Deza. Fabrika na okraji Valašského Meziříčí spadá pod koncern Agrofert, který je ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše. Podle Integrovaného registru znečišťovatelů je jedinou společností v okrese, která kyanidy ve větším množství do vody vypouští.

Zpočátku přitom práci s jedy vyloučila. „S kyanidy nemáme nic společného,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Pod tlakem veřejně dostupných informací vyjádření postupně upravil, nicméně chemička odmítá, že by měla na havárii jakýkoli podíl.

Petřivalský upozorňuje na nesrovnalosti v jejích vyjádřeních. Zároveň připomněl, že existuje několik vysokoškolských diplomových prací, které se zabývají nakládáním s odpady v Deze. Podle něj areálem každoročně proudí tuny kyanidů rozpuštěné v surových vodách. „Někde mezi zásobníky se surovým dehtem a výpustí odpadních vod do Bečvy je v provozech odpadních vod nutno stále s vysokou účinností odstraňovat velké objemy toxických kyanidů,“ napsal expert s tím, že Deza dostatečně nevysvětlila, jak se nebezpečných látek zbavuje.

Případ provázejí další nejasnosti. Ani šest týdnů po devastaci řeky nemají starostové k dispozici seznam společností v kraji, které s nebezpečnými látkami v chemické výrobě nakládají. „Počítal jsem s tím, že někdo v republice má o nich přehled. Státní správa to má mít pod kontrolou. Pokud systém tyto informace neumí dohledat, tak je v systému chyba,“ uvedl Holiš.

Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO) naznačil, že potřebné údaje na počátku vyšetřování neměla ani kriminálka. „Úplně jinak se hledá viník, když máte seznam firem, které s tou látkou pracují, než když teprve pátráte, kdo ji má k dispozici,“ řekl.

Seznam Zprávy žádaly o tyto údaje u vodoprávních úřadů, hasičů či krajského úřadu ve Zlíně. Jeho mluvčí redakci odkázala na krajskou hygienickou stanici. „Současně platné právní předpisy neukládají právnickým a fyzickým osobám podnikajícím, aby povinně hlásily orgánu ochrany veřejného zdraví (respektive krajským hygienickým stanicím) nakládání s kyanidy a jinými nebezpečnými látkami ve výrobním procesu. Proto vám nejsme schopni seznam poskytnout,“ uvedla Vendula Ševčíková.

Stejně jako inspekce životního prostředí odkázala na část zákona o ochraně veřejného zdraví. Ten sice ukládá firmám, že musejí vést evidenci nebezpečných látek. Už ale nespecifikuje, kterému úřadu mají údaje hlásit.

Berg tvrdí, že je legislativa v tomto ohledu nedostatečná. „Na to, jak je to závažné riziko, neexistuje přímá odpovědnost za evidenci nebezpečných látek ani řešení krizového řízení. Je to jeden z podstatných problémů,“ sdělil Berg.

Že do Bečvy v neděli dvacátého září unikly prudce jedovaté kyanidy, se lidé oficiálně dozvěděli až čtyři dny po havárii. Kvůli zásahu podal trestní oznámení starosta Hranic na Přerovsku Jiří Kudláček (ODA). „Systém ochrany obyvatelstva jednoznačně nebyl dodržený. Někdo to podcenil a poslal do řeky hned druhý den několik desítek lidí, kteří tam bez ochranných prostředků pracovali,“ řekl.

Podle něj měly zasahující složky, včetně inspekce, učinit všechny kroky, aby uchránily lidi od nebezpečí. „A to se nestalo. Tady někdo selhal, a pokud by ten kyanid byl ve větší koncentraci, tak tam mohl někdo i zemřít,“ zdůraznil starosta.

Postup vyšetřujících úřadů kritizuje i zastupitel Berg. „Lidé by měli do 48 hodin vědět, co za látku se v řece objevilo a jestli je nebezpečná,“ řekl.

Objevují se také nejasnosti, zda inspektoři a policie dostatečně prověřili všechny chemičky v okolí, včetně Dezy. „Když to přeženu, inspekce řekla policii: Běžte do Tesly. Prý to jinde nemá cenu, protože u výpustí plavaly ryby. U té naší nejen plavaly ryby, ale ještě ten den je tam chytali rybáři,“ řekl ředitel společnosti Energoaqua Havelka.

Inspekce nechce vzhledem k neukončenému vyšetřování postupy komentovat. Jakákoli pochybení ale odmítla. „Česká inspekce životního prostředí postupovala v případě havárie standardně jako při každé jiné havárii. Nijak nepochybila,“ uvedla Nastoupilová.

Redakce žádala o rozhovor ministra životního prostředí Brabce. Zajímalo ji, zda případ podnítí změny v zákonech, jestli je evidence nebezpečných látek dostatečná, nebo jak na šéfa resortu působí dosavadní vyšetřování havárie. Po tiskovém odboru poslal jen krátké vyjádření. „Velmi mi vadí, že nalezení viníka úniku kyanidů do Bečvy trvá tak dlouho. S veřejností jsme na jedné lodi, když všichni stejně netrpělivě čekáme na výsledek policejního vyšetřování. Ale nikdo, ani ministr životního prostředí, ani Česká inspekce životního prostředí, ani nikdo jiný nemůžeme jakkoliv do práce policie vstupovat, to je snad pochopitelné,“ vzkázal Brabec.

Mezi částí místních i odborné veřejnosti se nadále šíří spekulace, že za katastrofou stojí Deza. „Kdybych byl manažerem pro vztahy s veřejností ve firmě, která má zcela čisté svědomí, vodil bych po areálu exkurze novinářů, aby se mohli na vlastní oči přesvědčit, že ani kapka toxických kyanidových vod neunikne tam, kam nemá. Postoj firmy ke kyanidové otravě Bečvy však svědčí spíše o tom, že příliš čisté svědomí nemá,“ dodal Petřivalský.

Reklama

Doporučované