Hlavní obsah

Katastrofu nepřipustíme, říká fotbalový šéf Malík o hrozbě nucené správy. Jarolím dostane dohled

Martin Malík, nový předseda Fotbalové asociace, chystá první změny.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Fotbalová asociace pod tlakem FIFA a UEFA. Nedvěda zatím nový boss nevolal.

Článek

Martin Malík se stal v prosinci novým předsedou Fotbalové asociace ČR. Na volební podpoře jeho osoby se před měsícem delegáti valné hromady FAČR shodnout dokázali. Na úpravě stanov vymáhané mezinárodními fotbalovými institucemi zatím nikoli. A Malík proto musí preventivně hasit požár dřív, než bude pozdě.

„Kdyby se naplnily hrozby FIFA a UEFA, šlo by prostě o katastrofu. Jejich administrativa by převzala řízení naší asociace,“ varuje Malík před následky případného prodlužování nebo zintenzivňování krize.

„Koncem měsíce ledna mám k tomu tématu sjednanou schůzku s prezidentem UEFA Aleksandrem Čeferinem,“ upozorňuje, že věc se řeší na nejvyšší úrovni.

Problém spočívá v tom, že se na valných hromadách asociace scházejí delegáti z české a také moravské komory. A existuje možnost, že se jejich hlasy při volbách navzájem zablokují, tak, jako se to stalo loni v červnu při prvním, neúspěšném pokusu zvolit nástupce Miroslava Pelty.

Malíkova představa o řešení krize je jasná: „Cílem je, aby se zástupci české a moravské komory shodli na variantě, která zajistí, že nové vedení fotbalu bude vždy zvoleno.“

Vedle toho se Martin Malík začal intenzivně zajímat o stav reprezentačního týmu fotbalistů, který nepostoupil na letní mistrovství světa do Ruska. „Zřídíme sportovní radu,“ slibuje předseda, že vybuduje nový orgán, který trenéru Karlu Jarolímovi zajistí kvalifikovanou oponenturu.

Na dotaz, jestli bude členem rady nejslavnější český fotbalista posledních let, tedy Pavel Nedvěd, odpověděl Malík zamítavě. „Pavel pracuje v Juventusu Turín, neměl by dostatek času, aby se práci ve sportovní radě mohl náležitě věnovat,“ míní předseda.

Jak od prosince pokročila jednání mezi českou a moravskou komorou? Kdo by měl zasedat v chystané sportovní radě? Na kdy Malík chystá osobní schůzku s trenérem Jarolímem? Odpovědi na otázky najdete ve videu nad tímto textem.

Reklama

Doporučované