Hlavní obsah

Katedrála v Brně má sjednocené hlavní prvky presbytáře

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Katedrála svatých Petra a Pavla v Brně má po letech provizoria sjednocené hlavní prvky presbytáře, tedy obětní stůl, svícny, procesní kříž či ambon, odkud se čte při mši z bible.

Článek

Dopoledne si presbytář poprvé se všemi novými prvky prohlédnul biskup Vojtěch Cikrle a poděkoval architektům, kteří na obnově pracovali. V podvečer už bude sloužit u nového obětního stolu slavnostní mši.

„Cílem bylo dát všemu jednotnou linii,“ řekl Cikrle. Dosavadní prvky presbytáře byly podle něj - lidově řečeno - „každý pes jiná ves“.

V soutěži uspěl návrh Michala Říčného, Petra Todorova a Magdaleny Říčné. Hlavním a spojujícím motivem nových prvků je bronzová síť, volně vycházející z ornamentu na neogotickém oltářním nástavci, který v katedrále zůstává. Drobné detaily odkazují ke svatým Petru a Pavlovi, patronům hlavního chrámu diecéze.

Dřívější obětní stůl vážil asi 1,7 tuny a v katedrále sloužil od 80. let minulého století. Získala jej kolej Nepomucenum v Římě, kterou užívají čeští studenti na vatikánských univerzitách. V tamní seminární kapli podobný dosud chyběl.

Nové prvky v katedrálním presbytáři jsou výsledkem technologicky náročné výroby. Síťový ornament, na kterém spočívá mramorová deska oltářního stolu, se nejprve přenášel do digitální podoby, poté vyřezával vodním paprskem, svařoval, cizeloval a opracovával. V oltářním stole budou uloženy ostatky svaté Zdislavy, rodačky z Křižanova v brněnské diecézi.

Architekti v novém pojetí presbytáře usilovali o to, aby nové prvky působily vzdušně. Prostor je totiž vzhledem k historickému vývoji katedrály poměrně stísněný a neunesl by robustnější prvky, uvedl už dříve jeden z architektů Petr Todorov.

Reklama

Doporučované