Hlavní obsah

Kateřina Neumannová zblízka: Bývala jsem veřejným majetkem, některé věci už bych zažít nechtěla

Neumannová: Okamžiků, kdy je vám zle, bylo moc. Lyže bych ale z okna nevyhodila nikdy.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak těžký je přechod od kariéry vrcholového sportovce do běžného života? „V jednu chvíli mi doma odpojili i plyn,“ svěřila se Seznamu olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová.

Článek

Sportovala odmalička, sedmnáct let byla v reprezentaci. „Žila jsem v mikrosvětě na horách. Do města, mezi ,normální’, lidi jsem se dostala tak na jeden měsíc v roce. Mým úkolem bylo podávat špičkové výkony, všechno ostatní lidé kolem mě odfiltrovávali,” říká zlatá olympionička.

V rozhovoru pro pořad Moje místa – Intimní zpovědi líčí, jak těžká pro ni byla doba, když skončila s vrcholovým sportem a zmizela ochrana, kterou jí poskytoval její tým.

Katka se vrací i k problémům s libereckým mistrovstvím světa v klasickém lyžování z roku 2009. Utopily se v něm dvě miliardy korun z veřejných rozpočtů a pověst bývalé šampionky tehdy dramaticky utrpěla.

Víkend s Kateřinou Neumannovou. Vzala nás na svá osudová místa, kde se zrodila běžkařská legenda a kde se „zavírá“ před světem:

Víkend s Kateřinou Neumannovou.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

Na co doplatila? Jak se jí podařilo tak dlouho tajit otce své dcery Lucie? A jak pozná, jestli dnes muži stojí o Katku, nebo o „tu Neumannovou”? I o tom otevřeně mluví v rozhovoru.

Katka ale stále tvrdí, že je obyčejná holka z jižních Čech, která ve světě sportu dosáhla na úplný vrchol.

„Jsem ochotná tvrdě pracovat a být pečlivá a důsledná.“ To dokázala nejen na běžkách. Vysokou školu vystudovala s červeným diplomem.

Jakým předsudkům čelí sportovci? V čem dnes vidí tajemství svého úspěchu? Čím je nesnesitelná pro své blízké a co jí vyčítá dcera Lucie? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované