Hlavní obsah

Katolická církev v Německu potvrdila téměř 4 tisíce případů sexuálního zneužívání dětí duchovními

Katolická církev v Německu potvrdila téměř 4 tisíce případů sexuálního zneužívání dětí duchovními.Video: AP

 

Reklama

Německá katolická církev nechala zhotovit studii zaznamenávající tisíce dalších případů sexuálního zneužívání kněžími za posledních 60 let. Do médií se dostala ještě před oficiálním zveřejněním.

Článek

„Známe rozsah sexuálního zneužívání, které prokázala studie. Jsme tím zděšeni a zahanbeni,” řekl německý biskup Stephan Ackermann po předčasném úniku části studie.

Katolická církev v Německu ve studii přiznává nejméně 3766 případů sexuálního zneužívaní dětí kněžími v letech 1946 až 2014. Podle autorů studie může být ale počet obětí mnohem vyšší.

Informace zveřejnil německý list Die Zeit a časopis Spiegel, kterým se předčasně dostala do rukou kopie studie. Podle té byla většina obětí mužského pohlaví, z nichž více než polovina byli chlapci ve věku 13 let a méně. V každém šestém případě došlo i k určité formě znásilnění. Téměř tisíc zneužitých chlapců byli ministranti. Za činy je podle studie zodpovědných nejméně 1670 duchovních.

Autoři studie z univerzit v Mannheimu, Heidelbergu a Giessenu čtyři roky vyhodnocovali dokumenty získané z 27 německých diecézí, které se týkaly 38 tisíc zaměstnanců katolické církve. „Není důvod se domnívat, že by v případě zneužívání nezletilých duchovními katolické církve šlo o tematiku uzavřenou v minulosti a překonanou,” píší autoři studie. Podle časopisu Spiegel tak naznačují, že katoličtí duchovní nezletilé nadále zneužívají.

Trevírský biskup Stephan Ackermann, který má v Německé biskupské konferenci (DBK) na starost tuto problematiku, uvedl, že cílem studie bylo „více objasnit tuto temnou stránku katolické církve. Nejenom kvůli obětem, ale abychom si sami uvědomili provinění a zabránili možnému opakování.”

Oficiální zveřejnění studie katolická církev v Německu plánovala na 25. září. Biskupská konference vyjádřila politování nad předčasným únikem studie do médií. Zveřejněné informace ale potvrdila.

Ve středu v reakci na nekončící sérii skandálů se sexuálním zneužíváním dětí kněžími svolal papež František bezprecedentní schůzku hlav katolické církve. Ta se uskuteční v únoru a bude vůbec první svého druhu.

Reklama

Doporučované