Hlavní obsah

Katolická církev vyplatila miliardy korun obětem sexuálního zneužívání

Australská katolická církev vyplatila 4 miliardy obětem sexuálního zneužívání.

 

Reklama

Členové katolické církve v Austrálii jsou podle výsledků vyšetřování podezřelí ze zneužití téměř čtyř a půl tisíce dětí.

Článek

Austrálie řeší skandál v řadách katolické církve. Královská vyšetřovací komise v ní před nedávnem odhalila případ masivního zneužívání dětí. Tamní členové církve jsou podezřelí, že v posledních dekádách zneužili na čtyři a půl tisíce dětí.

Katolická církev v reakci na podezření vyplatila několika tisícovkám z obětí přes čtyři miliardy korun. Každému v průměru necelé dva miliony korun.

Konkrétně jde o vyhovění 3 066 případů z celkových 4 445 stížností, které se podle zjištění komise měly stát v letech 1985-2015.

„Tato částka není jen odškodněním, zahrnuje také právní náklady, poplatky za léčbu a další,” popsala Gail Furnessová, vedoucí právnička australské Královské komise.

První z incidentů se odehrál už ve 20. letech 20. století. Průměrný věk zneužitých dětí byl u dívek 10,5 roku a u chlapců 11,5 roku.

Vyšetřování se v Austrálii nezabývá jen katolickou církví. Královská komise pátrá i v jiných náboženských institucích, vládních, sportovních a dalších podobných organizacích.

Video: Tisícovky dětí v Austrálii zažily depresivně stejné příběhy, zneužívali je kněží.

Video: Anita Baselová

Reklama

Související témata:

Doporučované