Hlavní obsah

Katolická škola odstranila z knihovny Harryho Pottera. Kouzla jsou pravá, tvrdí duchovní

Foto: pottermore.com

Katolická škola v Nashvillu odstranila z knihovny Harryho Pottera. (Zdroj: pottermore.com)

Reklama

Pozornost veřejnosti získala katolická škola svatého Edwarda v Nashvillu kuriózním zákazem. Tamní reverend z knihovny odstranil všechny díly Harryho Pottera. Mohly by vyvolat zlé duchy, tvrdí.

Článek

Reverend Dan Reehil, který pracuje jako farář na katolické škole svatého Edwarda, se na konci srpna rozhodl, že odstraní všechny výtisky knižní série Harryho Pottera ze školní knihovny. Se zprávou přišel server CNN.

„Tyto knihy představují magii jako dobro i jako zlo, což není pravda,“ napsal v e-mailu, který rozeslal všem zaměstnancům školy. „Kletby a kouzla, které se používají v knihách, jsou reálné kletby a kouzla. Člověk, který je čte, riskuje vyvolání zlých duchů do přítomnosti.“

Svoje rozhodnutí Reehil konzultoval s exorcistou a radu hledal i v Katechismu katolické církve, který se považuje za základní souhrn katolické doktríny. Další kontroverze Reehil vzbudil tvrzením, že hlavní protagonisté kouzelnické série „propagují Machiavelliho přístup na získání cílů, po kterých touží“.

CNN žádal školu o vyjádření, ale nikoho se jim nepodařilo zastihnout. Samotná škola patří pod římskokatolickou diecézi v Nashvillu.

Mluvčí nashvillské diecéze Rick Musacchio CNN řekl, že Reehil má jakožto farář katolické školy na starost různé věci, do kterých může zasahovat. „Jeho rozhodnutí nemusí být schválené nebo podporované diecézí,“ vysvětlil a potvrdil CNN obsah mailu, který jako první zveřejnil server The Tennessean.

„Není to zákaz“

Po negativních reakcích ze strany veřejnosti se do věci vložila hlavní koordinátorka všech škol spadajících pod nashvillskou diecézi Rebecca Hammelová. Zaměstnancům školy napsala e-mail, ve kterém vyjádřila lítost, že rozhodnutí reverenda přitáhlo škole nechtěnou pozornost.

Zdůraznila však, že ze strany školy nejde o celkový zákaz knihy. Kniha podle ní nikdy nepatřila do školních osnov a studenti ji na území školy mohou číst. Dodala, že odstranění knih bylo součástí stěhování knihovny na jiné místo. Během něj došlo k nové organizaci školního knižního katalogu a některé knihy škola vyřadila kvůli nevhodnému obsahu pro děti nebo nezájmu ze strany studentů.

„Celá léta knihy o Harrym Potterovi přitahovaly pozornost kvůli magii a čarodějnictví,“ napsala Hammelová. „Zatímco katolická církev se ke knihám a filmům nijak oficiálně nevyjádřila, někteří příslušníci církve, často i na vysokých pozicích, upozorňovali na to, že je důležité brát v potaz vyspělost čtenáře. Toto rozhodnutí necháme na vás,“ dodala v mailu.

Knižní série Harry Potter je od své první publikace v roce 1997 předmětem mezinárodních náboženských debat, kvůli okultním a mystickým tématům. V roce 2006 se dostala na vrchol seznamu knih, proti kterým lidé vznesli nejvíce námitek. Vypracovala ho americká asociace knihoven.

Reklama

Související témata:

Doporučované