Hlavní obsah

Kaťušu jim zatrhli. Jinak ale jako by Rusové v Tokiu ani nebyli v trestu

Foto: Profimedia.cz

Sportovní gymnasta Denis Abljazin pláče štěstím v soutěži družstev. Z jeho oblečení se dá poznat, že jde o ruského sportovce.

Reklama

Na 4. místě medailového pořadí zemí na LOH najdeme momentálně zvláštní zkratku. Za ROC se skrývá výprava Ruského olympijského výboru. Ruští sportovci by přitom kvůli dlouhodobému, státem podporovanému dopingu, měli být v trestu.

Článek

Dopingové podvody ruských sportovců, které se děly v industriálním měřítku, jsou jasně prokázané. Několik souběžně vedených vyšetřování ze strany Světové antidopingové agentury (WADA) odhalilo v letech 2011 až 2015 ruským státem sponzorovaný program užívání nedovolených prostředků, do něhož se zapojilo asi 1000 sportovců ve 30 různých sportovních odvětvích.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruské švindlování obsahovalo manipulaci s dopingovými záznamy a vzorky na dvou olympijských hrách, včetně situace, kdy se na ZOH v Soči vyměňovaly vzorky s močí dírou ve zdi.

WADA podmínečně pozastavila na 3 roky činnost své ruské partnerské organizaci s tím, že musí uvolnit data ze své silně podezřelé moskevské laboratoře. Když se tak po stanovené lhůtě konečně stalo, experti WADA přišli na to, že se s daty manipulovalo. A přišel trest. Ruská federace a její sportovci byli na 4 roky vyloučeni ze všech sportovních soutěží.

Jenže Moskva nesložila zbraně, včetně těch diplomatických, a celý případ nechala přezkoumat Mezinárodní sportovní arbitráží (CAS). Ta v prosinci 2020 ruskému odvolání z větší části vyhověla. Původně čtyřletý trest se scvrknul na 2 roky a cesta ruským sportovcům k účasti na hrách v Tokiu se výrazně usnadnila. „Nesmíte číst rozhodnutí tak, že CAS schvaluje chování ruské antidopingové agentury RUSADA nebo ruských úřadů,“ cituje z rozhodnutí USA Today.

Díky verdiktu arbitráže je ruská výprava v japonské metropoli ve srovnání s Riem 2016 početnější, viditelnější a ano, taky celkem logicky úspěšnější.

Slovo Rusko mělo být v Tokiu tabu, jenže není

Do Tokia přijelo 335 ruských sportovců. Sice nemůžou mávat ruskou vlajkou ani si v případě olympijského triumfu zanotovat ruskou státní hymnu, ale mají třeba na sobě ruské národní barvy. I to je v rozporu s původním rozhodnutím WADA, aby Rusové, kteří prokáží svou dopingovou „čistotu,“ startovali na OH coby neutrální sportovci.

U jejich jmen svítí zkratka Ruského olympijského výboru, R.O.C., tedy instituce, která rozhodovala o složení týmu i v časech dopingových žní. Navíc se na tokijských sportovištích v praxi ukazuje, že ruský element či chcete-li stopa, jsou ještě výraznější, než jak si představovala sportovní arbitráž.

Podle New York Times došlo k porušení pravidel ruské účasti už na zahajovacím ceremoniálu. Hned trojjazyčně tam spíkři použili výrazy Rusko/ruský, což odporovalo tomu, že se bude striktně, ve všech slovních druzích, používat zkratka R.O.C.

Mimochodem ruský patriotický rapper Timati, autor songu „Můj nejlepší přítel je prezident Putin,“ vyzval před začátkem her své fanoušky k tomu, aby úspěchy ruských sportovců v Tokiu doprovázeli hashtagem #wewillROCyou.

Daleko emotivnější byla prorežimní televizní moderátorka Tina Kandelakiová, která postup agentury WADA označila za ponižující. Podle ní je v dnešním světě všechno zpolitizované a poukázala na údajně zmanipulované hlasování při soutěži Eurovize nebo na podle ní sporné – myšleno protiruské – počínání rozhodčích na právě skončeném fotbalovém Euru.

Taky ruská hlava státu Vladimir Putin minulý měsíc v narážce na sankce vůči sportovcům své země prohlásila, že „otázka politizace sportu je bohužel stále relevantní a nebyla odstraněna. „Práva a zájmy našich sportovců musí být ochráněny před jakoukoli svévolí,“ dodal podle Guardianu poněkud tajuplně Putin.

Jábloni i grúši v Tokiu nezazní

Asi nejvíc „řežou“ v Tokiu ekipu ROC pořadatelé soutěží v synchronizovaném plavání. Ruské favoritky měly mít znázorněného medvěda, se kterým u organizátorů narazily. Tým sice dostal svolení použít pro jednu ze sestav píseň „With Russia From Love,“ ale slovo Rusko muselo být vyškrtnuto.

Dresy sportovců ROC na tokijských hrách i bez medvěda nenechávají nikoho na pochybách, že jde o Rusy. Zvolené barvy i design vlastně nepřipouštějí mýlku a záměnu s borci ze zemí, které taky operují s bílou, modrou a červenou barvou.

Původní trest od WADA přitom obsahoval pasáž, že ruských sportovců v Japonsku má být výrazně méně a nemají být identifikovatelní. „Jasně uvidíte, o co jsme žádali a co jsme nakonec dostali,“ uvedl před začátek her letní olympiády podle NYT na adresu ruských dresů generální ředitel WADA Olivier Niggli. „Když nám nepovolili vlajku, my sami budeme vlajkou,“ uvedla za sebe i další sportovce z Ruské federace kapitánka ženského výběru v sedmičkovém ragby Alena Tironová.

Vítězové tokijské olympiády z řad ruských sportovců si na nejvyšším stupínku každopádně nezazpívají text státní hymny. Zase tak moc jim CAS vstříc nevyšel. Pořadatelé škrtli i první navrhovanou náhradu, kterou byla i v těchto končinách více než proslulá Kaťuša. Vlajka se znakem ROC tak stoupá k tokijskému nebi nakonec za zvuků části Čajkovského klavírního koncertu č.1 b moll.

Jak odpovídat na nepříjemné dotazy? Nijak…

Správná komunikace tokijské účasti je něčím, co šéfové ruské výpravy rozhodně nechtěli podcenit. Deník Vedomosti ještě před začátkem LOH zveřejnil „kuchařku“, jíž se mají v Tokiu členové týmu ROC řídit. Její základní bod je stejně stručný jako srozumitelný: Nepříjemné dotazy ignorujte. A skutečně, sportovci se manuálu drží a o svém statusu na hrách důsledně mlčí.

Další pasáže se věnují tomu, jak „správně“ odpovědět na otázky o dopingu („Nemám, co bych k tomu řekl.“), o sexuálním obtěžování („Nikdy jsem se s tím nesetkal, ale vím, že se to v jiných zemích děje.“) nebo o poklekávání sportovců před začátkem klání na znamení podpory hnutí Black Lives Matter. V posledním bodě se ruským sportovcům doporučuje použít odpověď, že „podpora BLM je osobní věcí každého, ale že by se olympijské hry neměly stát platformou pro jakékoli protesty nebo gesta.“

Reklama

Doporučované