Hlavní obsah

Kauza Barnevernet je zpět. Případ Michalákové a jejích synů jde znovu před soud

Foto: Profimedia.cz

Eva Michaláková.

Reklama

Případem Evy Michalákové a jejích synů, které jí a jejímu tehdejšímu manželovi před devíti lety odebraly norské úřady, se bude opět zabývat Okresní soud v Hodoníně. „Krajský soud v Brně mu po odvolání nařídil, aby věc znovu projednal,“ uvedla v úterý členka petičního výboru na podporu rodiny a senátorka Jitka Chalánková. Odvolací soud zároveň nařídil, aby věc projednal jiný soudce.

Článek

Případ vstoupil do povědomí Čechů jako „Kauza Barnevernet“. Což je instituce, která v Norsku zajišťuje sociálněprávní ochranu nezletilých dětí a mládeže.

Krajský soud řešil odvolání po rozhodnutí hodonínského okresního soudu z března 2018. Hodonínský soud tehdy potřetí zastavil řízení, v němž se Michaláková domáhala vrácení svých dětí do péče prostřednictvím českých soudů. Prvoinstanční soud norská rozhodnutí označil za dostatečná s ohledem na to, kde chlapci mají obvyklý pobyt.

Chalánková uvedla, že odvolací soud opětovně potvrdil, že bez ohledu na obvyklý pobyt dětí mají o věci rozhodovat české soudy, protože nezletilé děti mají české státní občanství a norské rozsudky nejsou v ČR závazné. Krajský soud v Brně také podle senátorky nařídil, aby věc v dalším řízení projednal a rozhodl jiný soudce. Soudkyně, která měla věc na starosti, podle odvolacího soudu opakovaně nerespektovala závazný právní názor nadřízeného soudu.

„Aktuální rozhodnutí soudu by si měli přečíst zejména zástupci Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí. Ti se vytrvale snaží prosadit, aby české děti žijící v zahraničí neměly nárok na českou soudní ochranu. Dokonce s tímto stanoviskem v minulosti házeli rodině klacky pod nohy,“ uvedla Chalánková.

Norská sociální služba odebrala rodičům chlapce na jaře 2011, a to kvůli podezření ze zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Před pěti lety norské úřady zbavily Michalákovou rodičovských práv k oběma synům, otci práva ponechaly. Matka s následnými odvoláními neuspěla. V roce 2017 se obrátila se stížností na Norsko na Evropský soud pro lidská práva.

Reklama

Doporučované