Hlavní obsah

Kauza Berbr: Vyšehradu pomáhal i Chovanec, když měnil nominace

Foto: Profimedia.cz

Jozef Chovanec (vlevo), předseda komise rozhodčích. Na snímku s bývalým sudím Josefem Krulou.

Reklama

Ovlivňování rozhodčích před zápasy Vyšehradu a jiných týmů umožňovali i představitelé příslušných komisí rozhodčích, kteří byli ochotni měnit nominace. Na úrovni ČFL se to týkalo Václava Kohouta, ve druhé lize Jozefa Chovance.

Článek

Vyplývá to z textu obvinění vypracovaného Policií ČR ke kauze, v níž je stíhán Roman Berbr, místopředseda FAČR, a spolu s ním 19 dalších osob. Výňatky z textu publikoval server Lidovky.cz.

Další působení Václava Kohouta a Jozefa Chovance v příslušných komisích, které mají na starosti rozhodčí, tak může být v ohrožení. Už dnes odpoledne se koná zasedání výkonného výboru FAČR, které chce reagovat na vzniklou situaci.

Ta nastala v pátek, kdy byl zatčen Roman Berbr a další osoby. Po výsleších byla prodloužena vazba čtveřici, kterou tvoří Roman Berbr, sportovní ředitel Vyšehradu Roman Rogoz, jejich společník Michal Káník a rozhodčí Tomáš Grimm.

Většina skutků popsaných v textu obvinění se týká České fotbalové ligy, třetí nejvyšší soutěže. Ale akce organizované skupiny, která se snažila pomáhat Vyšehradu, pokračovala i po jeho postupu do druhé ligy.

K ní se vážou tři duely popsané v obvinění tak, jak ho získaly Lidovky.cz.

Rogozovy schůzky probíhaly v hotelu Pyramida pod Strahovem

Letos v květnu měla zápas Vyšehrad–Líšeň pískat trojice Ondřej Cieslar, Vít Melichar a Dan Vodrážka. Podle policie ale Roman Rogoz na schůzce na Stadionu Evžena Rošického ovlivnil Jozefa Chovance, předsedu komise rozhodčích pro I. a II. ligu, aby nominaci změnil.

A nasazena tedy byla trojice Jan Cihlář, Pavel Vlasjuk a Petr Klupák.

„30. května v Orea Hotel Pyramida jim Rogoz předal finanční hotovost ve výši 150 000 Kč, kterou převzal Petr Klupák, a to za účelem toho, aby svým výkonem rozhodčích ovlivnili výsledek uvedeného utkání ve prospěch FC Slavoj Vyšehrad. Všichni jmenovaní rozhodčí uvedenou nabídku přijali,“ popsala dění policie.

Foto: Profimedia.cz

Roman Rogoz, vedle Romana Berbra druhá hlavní „hvězda“ aféry.

Jenže Vyšehrad nezvítězil, jeho hráči Čvančarovi se až v 80. minutě utkání podařilo zařídit gólem alespoň remízu 1:1. A tak podle policie Petr Klupák Rogozovi finanční hotovost vrátil.

Jozef Chovanec se nikdy netajil tím, že je s Rogozem velký kamarád. Spolu s Berbrem či Michalem Káníkem se na Strahově často scházeli v restauraci, která patří do budovy Fotbalové asociace ČR.

Redakci Seznam Zpráv se dnes nepodařilo se s Chovancem zkontaktovat, aby na danou záležitost mohl zareagovat a okomentovat ji ze svého pohledu.

Podobně se Rogozovi nepodařilo koupit si výhru Vyšehradu ani v červnovém utkání s MFK Chrudim. Trojici rozhodčích Zdeněk Koval, Jiří Musil a Miloš Vitner, se kterou se sešel, nabízel v pražském hotelu Pyramida 170 000 korun. „Uvedení rozhodčí nabídku přijali, avšak vzhledem k tomu, že fotbalové utkání skončilo výsledkem 1:3, tedy nebyl splněn účel předaného úplatku, tak Roman Rogoz plnění nepředal,“ napsali policisté.

Druholigový zápas s Baníkem Sokolov měl Rogoz podle policie ovlivňovat v poločase utkání. Jeho kolega Michal Káník měl sehnat hotovost. A po výhře Vyšehradu 1:0 měl Rogoz předat sumu sudímu Jiřímu Houdkovi i s tím, že Houdek se měl dále rozdělit s asistenty Michalem Myškou a Petrem Klupákem a delegátem utkání Jiřím Kabylem.

Jiří Kabyl je mimochodem bývalý fotbalista, dvojnásobný mistr ligy se Spartou, působil i v Sigmě Olomouc, hrál i v Japonsku. Po skončení fotbalové kariéry se věnoval rozhodcovství a nyní je delegátem.

Cihláři, chceš postoupit do ligy? Tak se snaž!

Skupina kolem Romana Berbra se ale měla starat zejména o postup Slavoje Vyšehrad z ČFL v sezoně 2018/19. Konkurentem byla Olympie Radotín. Takže na dálku ovlivňovali i její zápasy.

Zápas Radotín–Dobrovice se hrál 4. května 2019. S denním předstihem oslovili Rogoz s Káníkem rozhodčího Tomáše Grimma, chtěli aby za nezjištěnou sumu zařídil, aby Radotín neměl plný bodový zisk. To se sice povedlo, zápas skončil 0:0, na penalty ale Radotín vyhrál. Získal tak 2 body do tabulky, za výhru v normální hrací době by měl 3 body.

S tím, že Radotín nemá uspět bodově naplno, měl téhož dne oslovit svého kamaráda Grimma osobně i Roman Berbr. Ti dva se znali opravdu dobře, protože spolu mimo jiné jezdili na dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr na snímku s Martinem Malíkem, předsedou FAČR. Ten dnes bude spolurozhodovat o tom, jak asociace na aféru zareaguje.

Navíc se den před zápasem setkal Rogoz v hotelu Pyramida s hrajícím trenérem Dobrovice Petrem Lukášem. A chtěl po něm, aby Dobrovice zápas nevypustila a nenechala se uplatit Radotínem.

V květnu 2019 před zápasem Loko Vltavín – Vyšehrad volal hlavnímu sudímu Janu Cihlářovi opět osobně Roman Berbr. „Sdělil mu, aby za slíbený postup mezi hlavní rozhodčí v profesionálních soutěžích svým výkonem rozhodčího ovlivnil utkání ve prospěch FC Slavoj Vyšehrad. Pokud by této nabídce Romana Berbra nevyhověl, tak by mu byl postup do vyšší soutěže zrušen,“ uvádí policie.

S trojicí sudích Jan Cihlář, Zdeněk Mudra, Vladimír Pastyřík se v McDonald's na pražském Zličíně potkal i Roman Rogoz a instruoval je, jak má zápas dopadnout. Pozoruhodné je, že Vladimír Pastyřík byl trestán už v kauze Ivana Horníka, posléze se vrátil k rozhodování fotbalových zápasů. Tentokrát mezi obviněnými nefiguruje, při schůzce s Rogozem patrně nedošlo k finanční nabídce nebo nebyla policií zdokumentována.

Vyšehrad si zápas s Vltavínem „sichroval“ i přes hráče tohoto celku Martina Uvíru, jemuž slíbil dle policie peníze, které pak měl Rogoz vyplatit pár dní po zápase, a to na benzince MOL na Strakonické ulici. Mělo jít podle policie o sumu ve výši nejméně 100 000 korun. Za podobným účelem se pak měli potkat ještě jednou.

Mimochodem zápas mezi Vltavínem a Vyšehradem skončil 0:2.

V červnu se pak hrál zápas Sokol Živanice – Vyšehrad s výsledkem 1:2. Ten řídil Robert Hájek, Berbrův dlouholetý „agent“ v moravských fotbalových strukturách. Tak viditelný, že z nich byl vytlačen do českých soutěží.

Sekretář Hořejší podle policie nosil hotovost

Loni v červnu řekl Hájek Rogozovi, ať mu pro tento zápas sežene vhodné asistenty. „Berbr udělil dne 15. května 2019 telefonicky pokyn Václavu Kohoutovi, členovi Řídící komise pro Čechy, který rozepisoval nominace rozhodčích na jednotlivá utkání, ačkoliv k tomuto neměl z titulu své funkce oprávnění, aby na výše uvedené utkání nominoval jako hlavního rozhodčího Roberta Hájka a dále asistenty rozhodčích Lukáše Raplíka a Gabrielu Hanákovou,“ píší vyšetřovatelé v obvinění.

A nezůstalo jen u slov. „Před hlavním vchodem do sídla FAČR předal Roman Rogoz cestou Jana Hořejšího, sekretáře Řídící komise pro Čechy, za takto ovlivněný zápas Robertu Hájkovi plnění ve formě finanční hotovosti ve výši nejméně 100 000 Kč, které Robert Hájek přijal jako odměnu za ovlivnění zápasu,“ uvedla policie.

V červnu loňského roku se zase Rogozovi nelíbila nominace rozhodčích na zápas Vyšehradu s Litoměřickem. Tak ji Berbr změnil. „Roman Berbr využil svého vlivu a dominantního postavení ve fotbalovém prostředí a na základě požadavku Romana Rogoze nařídil Václavu Kohoutovi, členovi Řídící komise pro Čechy, který rozepisoval nominace rozhodčích na jednotlivá utkání, požadovanou změnu rozhodčích provést.“

Nově byl nasazen Marek Janoch a asistenti Tomáš Grimm a Ladislav Szikszay.

Navíc se s Martinem Pýchou, manažerem Litoměřicka, podařilo domluvit, že nasadí slabší hráče. „Obdobně za tímto účelem kontaktoval telefonicky Martina Pýchu i Roman Berbr, který si s ním domluvil osobní schůzku v sídle FAČR,“ píší policisté. Vyšehrad vyhrál 7:1, ale nebylo to zadarmo. „Martin Pýcha telefonicky urgoval předání slíbeného finančního plnění u Romana Rogoze, který ho odkázal na majitele klubu Jaroslava Klímu,“ píše vyšetřovatel.

Scénář, který by odpovídal propojení celé činnosti se sázením na zápasy, proběhl kolem duelu Vyšehrad–Motorlet. Michal Káník se měl snažit, aby na základě domluveného signálu v přesně určené době padl předem určený počet gólů.

Prostřednictvím sekretáře komise rozhodčích Patrika Filípka podle policie nejprve Káník ovlivnil nominaci rozhodčích, aby duel řídila trojice Tomáš Grimm, Marek Janoch, Jiří Kříž. A zápas skončil 8:3.

Policejní sbírku „cinknutých“ zápasů doplňuje letošní duel Bohemians B – Brozany. Hosté ho vyhráli 2:0 i proto, že rozhodčí duelu finančně zainteresoval Martin Svoboda, přezdívaný Chřestýš. „Nejpozději dne 27. března předal Svoboda (hlavnímu sudímu) Grimmovi finanční plnění za ovlivnění zápasu v přesně nezjištěné výši, který dále telefonicky dne 27. 3. 2020 informoval (asistenty) Marka Janocha a Janu Štychovu s tím, že si u něj mají vyzvednout svou část plnění s vědomím toho, že se jedná o odměnu za ovlivnění zápasu.“

Reklama

Související témata:

Doporučované