Hlavní obsah

Úplatky za 47 milionů korun, kauza Brna-středu míří k soudu

Radnice Brna-středu.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V korupční kauze figurují mezi jedenácti obžalovanými i bývalí členové hnutí ANO Jiří Švachula a Petr Liškutin. Podle policie se podíleli na ovlivňování zakázek v městské části Brno-střed.

Článek

Rok po vypuknutí úplatkářské kauzy v Brně-středu se obsáhlý případ blíží k soudu. Dozorující státní zástupce Radek Mezlík v pátek doručil obžalobu ke Krajskému soudu v Brně.

Obžalovaných z úplatkářských trestných činů a ovlivňování zakázek je jedenáct lidí a dvě firmy. Do kauzy s krycím názvem Stoka jsou zapojeni bývalí členové hnutí ANO. Podle vyšetřovatelů byl hlavou zločinecké skupiny bývalý místostarosta Brna-středu Jiří Švachula a s lidmi na radnici ovlivňoval výběrová řízení na opravy obecních bytových domů.

Švachula je dodnes ve vazbě. „Soud musí do měsíce rozhodnout, zda ho ve vazbě ponechá. Pak se musí seznámit s obžalobou a zhodnotit, zda může být nařízeno hlavní líčení. Vzhledem k vazebnímu řízení by soud měl postupovat urychleně,“ řekl Mezlík.

Skupina si podle obžaloby rozdělila 47 milionů korun a ovlivnila zakázky až za půl miliardy. Nezákonně fungovala od konce roku 2014 do února 2019.

Policie původně vinila skupina z přijetí úplatků ve výši 33 milionů korun. „Poněkud jsem oproti ní přehodnotil důkazní situaci. V části týkající se úplatků vybíraných od stavebních společností vykonávajících zakázky pro městské firmy je podle mě suma o čtrnáct miionů korun vyšší,“ vysvětlil Mezlík.

Zločinecká skupina podle obžaloby zmanipulovala stovky zakázek, od drobných oprav záchodů v obecních bytech až po velké zakázky za desítky milionů korun. „Také proto je vyčíslení škod velmi složité. V souvislosti s radnicí Brna-středu obžaloba zahrnuje 27 zakázek v hodnotě od sta tisíce korun po miliony. Minimálně jedna zakázka se týkala městských společností a byly dotčeny stovky drobných zakázek,“ popsal Mezlík.

Potvrdil, že součástí obžaloby je také zakázka oprav kryté tržnice na Zelném trhu. Rekonstrukce se v minulosti podezřele protahovala a nakonec vyšla radnici na téměř 70 milionů korun.

Mezlík také popsal, jak skupina zakázky manipulovala. „Švachula skupinu ovládal, další její články objížděly spřátelené stavební společnosti a vybíraly od nich úplatky,“ řekl.

Pro zakázky pravidelně vybírali společnosti, které byly ochotné odvádět provize. „Výběrové řízení se stala divadlem nebo fikcí, kdy bylo zpravidla vybráno devět společností, které se střídaly na postavení vítěze a takzvaného křoví,“ doplnil Mezlík.

Vítězná společnost podle obžaloby odváděla skupině deset procent z hodnoty zakázky jako úplatek. Pět procent odevzdala při podpisu a pět při uskutečnění zakázky.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) za rok shromáždili obsáhlý spisový materiál čítající 20 tisíc stran a 58 svazků. Podle policie se skupina dopustila 28 různých skutků zahrnujících účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijetí úplatku nebo podplacení spáchané ve formě spolupachatelství ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

Policisté podnikli razii loni 7. března. Při jedné z nejrozsáhlejších policejních akcí v historii České republiky zasahovali na desítkách míst, včetně radnice Brna-středu nebo antimonopolního úřadu. Policie původně obvinila devět lidí, pět z nich zamířilo do vazby. V ní už nyní zůstává pouze Švachula.

Mezi obžalovanými je bývalý místostarosta Brna-Ivanovic a bývalý vedoucí investičního odboru Brna-středu Petr Liškutin (dříve ANO). Hnutí po vypuknutí kauzy Švachulu i Liškutina vyloučilo ze svých řad, nicméně i po roce se s následky kauzy potýká.

Policie v případu podezřívá i Jiřího Faltýnka, syna místopředsedy hnutí ANO. Zatím jej ale z ničeho neobvinila. Faltýnek i přesto v pátek uvedl, že pozastavuje členství v hnutí ANO. „Potřebuji se po té mediální masáži zkoncentrovat,“ sdělil Aktuálně.cz Faltýnek.

Babišovo uskupení ve čtvrtek překvapivě oznámilo, že zrušilo tři brněnské místní organizace. Jde o buňky v městských částech Židenice, Černovice a Starý Lískovec. Podle šéfky brněnské organizace ANO Karin Karasové tamní politiky řídili lidé zvenku. „Před hlasováním se tam nabírali členové, kteří předtím do místních organizací nepatřili. Jejich síla se pak v zásadních volbách uvnitř hnutí projevila,“ poukázala Karasová na „velrybaření“ členů.

Podle Karasové ale zrušení tří buněk v Brně se „Švachulovou“ kauzou souvisí jen částečně. Zároveň nevyloučila, že čistky v brněnském hnutí budou pokračovat.

Buňka hnutí ANO v brněnských Ivanovicích zůstala zachována, přestože v ní působil obžalovaný Liškutin a také Jiří Faltýnek, syn šéfa poslanců hnutí ANO. Také oni figurují v policejních spisech, přestože nejsou obviněni.

Karasová řekla, že z prezentace této organizace nemá radost. „Mluvím za velkou část členské základny. Cítíme, že hnutí ANO poškozují. Nakolik je to mediální kampaň a nakolik skutečnost, momentálně nejsme schopni identifikovat,“ uvedla.

Rok po vypuknutí kauzy se také proměnil chod radnice největší městské části. Její vedení změnilo způsob zadávání veřejných zakázek. Projektovou dokumentaci, opravy bytů i udržovací práce má zadávat plně elektronicky tak, aby se o ně mohlo ucházet co nejvíce firem a řemeslníků.

Ti se mohou do systému předem hlásit. „Registrovaným firmám a živnostníkům přijdou informace o nové zakázce e-mailem. Mohou se o ni ucházet a do systému nahrát nabídku,“ uvedla mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Brno-střed spouští tři na sobě nezávislé systémy – jeden na opravy bytů, druhý na zhotovení projektové dokumentace pro opravy, třetí na udržovací práce v bytových domech. Do ledna 2022 má vysoutěžit přes 200 milionů korun.

Reklama

Doporučované