Hlavní obsah

Policie uzavřela případ Čapího hnízda a chce poslat Babiše k soudu. Politická kauza, reagoval premiér

Policie řeší údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu areálu Čapí hnízdo déle než tři roky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Policisté ukončili vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, v níž je obviněn premiér Andrej Babiš, jeho manželka Monika, jeho dcera nebo švagr Martin Herodes.

Článek

Detektivové nyní celý spis předali státnímu zástupci. A ten by měl v nejbližší době říct, jak v tomto případu bude dále postupovat.

„Po nastudování kompletního spisového materiálu rozhodne státní zástupce o podání obžaloby, nebo vyřízení věci jinak,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Doplnil, že policie navrhla, aby Babiše a jeho rodinu poslal k soudu. „Konečným návrhem je návrh na podání obžaloby,“ napsal Cimbala.

Zda k tomu dojde, není v současné době jisté. Další postup v kauze má nyní v rukách státní zástupce Jaroslav Šaroch.

Aktuální krok policie podle premiéra Andreje Babiše (ANO) potvrzuje, že Čapí hnízdo je politická kauza. „Nechápu, jak je možné, že v rámci živé kauzy mají novináři dřív informace než lidi, kterých se to týká. Je to zpolitizované a od samého začátku to beru jako organizovaný komplot,“ uvedl dnes předseda vlády. „Je to spis, který se vysílá on-line,“ podotkl.

V této fázi, tedy při předání spisu státnímu zástupci, ale nemá vyšetřující strana povinnost o svém kroku obviněné informovat. K seznámení se spisem měl Babiš a jeho právníci příležitost na konci března, kdy policie ukončila vyšetřování.

Sabina Slonková o posunu v kauze Čapí hnízdo. Video: Seznam Zprávy

Žalobci již dříve také uvedli, že případ premiérova syna Andreje Babiše mladšího budou řešit samostatně.

Policie řeší údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Babiš, který čelí obvinění od října 2017, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února, následně jej vložil do svěřenských fondů. V roce 2016 řekl ve Sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnili v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Státní zástupce však následně vyhověl jeho stížnosti a obvinění zrušil.

Babiš by měl rezignovat, shoduje se opozice

K vývoji v případu se vyjádřili i zástupci politických stran. Vládní ČSSD musí podle předsedy Jana Hamáčka vyčkat, jak se ke kauze Čapí hnízdo postaví státní zástupce.

„Že se kauza pana premiéra bude vyvíjet, jsme věděli, a počítáme i s tím, že to může být negativním směrem. V tuto chvíli ale musíme počkat, jak se k věci postaví státní zástupce. Do té doby nebudu předjímat, co bude dál,“ dodal Hamáček.

Předseda ODS Petr Fiala v reakci na dotaz ČTK uvedl, že premiér by měl rezignovat, pokud bude obžalován. „Aby mohl svoje osobní a podnikatelské problémy vyřešit, jako každý jiný občan v takovéto situaci. Poškozuje to pověst vlády i pověst ČR v zahraničí,“ poznamenal.

„Policie navrhla obžalovat premiéra této země, hrozí mu deset let vězení. To je stav ČR v roce 2019 a snad také definitivní odpověď na otázky, proč Piráti odmítli jít s ANO do vlády. Pan premiér podniká aktivní kroky, které ukazují, že je v politice za účelem osobního zisku,“ uvedl na twitteru předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„KDU-ČSL dlouhodobě žádá transparentní a spravedlivé vyšetření celé kauzy Čapí hnízdo. Padni komu padni. Proto vítáme tento posun a doufáme, že bezodkladně bude jednat i státní zástupce. Situace, která dlouhodobě poškozuje Českou republiku, je neudržitelná,“ napsal ČTK předseda lidovců Marek Výborný.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je to, že policie navrhla Babiše obžalovat, dobrou zprávou právě pro premiéra. „Čím dřív bude kauza u nezávislého soudu, tím dřív bude mít možnost očistit své jméno a zbavit svou zemi ostudy,“ napsal na twitteru.

Reklama

Doporučované