Hlavní obsah

Kauza Čechů zapletených do vraždy v Itálii: Našli jsme svědka. Mluvil s vrahem

Záhady Josefa Klímy z 25. 6. 2020: Jak pokračuje případ dvojnásobné vraždy v Itálii? Vypátrali jsme korunního svědka, který mluvil s vrahem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Italská prokuratura podezírá dva muže z Českého Krumlova, že v červnu roku 1998 zavraždili majitelku penzionu a její dceru v letovisku u Benátek.

Článek

„Hned v pondělí se po celém Rosolina Mare hovořilo o tom, že se stala dvojnásobná vražda. A že podezřelý je nějaký mladý Čech, který tam myl nádobí.“ Tak vzpomíná na události z června 1998 Daniel Šteidler z cestovní kanceláře Nev-Dama, který v přímořském letovisku v té době působil už šestým rokem jako delegát.

Pamatuje si dokonce detaily: „Tu mrtvou paní a její těžce zraněnou dceru našla jejich kuchařka. Přišla v pondělí o půl jedenácté do práce. Bylo jí podezřelé, že je ještě zavřeno, tak zavolala carabiniery. No a ti tam pak spatřili ta dvě těla. Ale toho Čecha nemohli najít,“ dodává Šteidler.

Reportéři pořadu Záhady Josefa Klímy už před měsícem zjistili, že tento případ má - po dlouhých 22 letech - dohru. Z dvojnásobné vraždy, která se stala 29. června 1998, byli totiž italskou prokuraturou obviněni dva rodáci z Českého Krumlova: Karel Řezníček a David Moucha.

Oba vinu odmítají. Moucha, kterému je dnes osmačtyřicet let, říká, že je to prostě celé nesmysl: „Poprvé jsem byl v Itálii až v roce 2003, v Miláně. Což je tedy dost daleko od toho místa, kde se měla ta dvojnásobná vražda stát.“

A podobně argumentuje i Řezníček, který si dohledal, že poprvé byl v Itálii v roce 2008.

Oba muži navíc shodně tvrdí, že se neznají, natož aby spolu vyrazili na výlet.

Italská prokuratura na obvinění trvá, a to i přesto, že všechny doposud provedené srovnávací testy DNA obou mužů se vzorky nalezenými na místě činu byly negativní.

Problém tkví v tom, že dokud se případ nedostane před soud, je spis tajný a nikdo včetně obviněných do něj nemůže. V tuto chvíli tak není jasné, o jaké důkazy svá obvinění Italové opírají. Ani to, jak vlastně přišli právě na tyto dva Čechy, jejichž jména figurují ve vyšetřování vražd již od samého počátku.

Podle italského advokáta, kterého si najal Karel Řezníček, mají Italové tajného svědka. „Údajně jde o nepřímé svědectví. Ale je to zatím neoficiální informace,“ říká Alessandro Di Paola z advokátní kanceláře v Římě.

Oba Češi tvrdí, že neměli ponětí, že jsou v Itálii podezřelí z tak závažného deliktu. O to těžší pro ně je dnes, po 22 letech, dát dohromady alibi. Zrekonstruovat, co kdo přesně dělal v inkriminovaný den a nejlépe si na to ještě sehnat několik svědků, to se rovná zázraku.

Karel Řezníček má za to, že v té době rozjížděl motorest ve Skoronicích u E55. David Moucha nám doložil originál povolení k pobytu v Moskvě s datem 17. 6. 1998. Pracoval tam totiž několik měsíců jako kuchař v místním hotelu.

Díky výpovědi bývalého delegáta Daniela Šteidlera, který se ozval do redakce po první reportáži, se podařilo zaplnit pár bílých míst celého příběhu i nám. A především se Seznam Zprávám podařilo najít klíčového svědka. „Měl jsem tam kamaráda, Slováka, jmenoval se Tibor. Dělal tam načerno údržbáře a pomáhal v kuchyni místní restaurace La Taverna. A právě tam za ním tehdy přišel kluk, Čech, který se mu představil jako Karel z Českého Krumlova, a že shání práci,“ popsal Šteidler.

A právě Tibor, jehož identitu redakce zná, je oním korunním svědkem italské prokuratury. To on sestavoval identikit pachatele, který pak figuroval na stránkách italských novin. Tibor už z Itálie dávno odjel, dnes žije na druhém konci světa. Podařilo se nám ho ale zkontaktovat a společně s ním jsme prošli jeho vzpomínky na tu dobu.

„Bylo asi 10 hodin večer, přišel kluk, že právě přijel do Itálie, je bez peněz a hledá práci. Že nemá ani kde spát. Tak jsem mu řekl, že se poptám, ať přijde druhý den,“ vybavuje si Tibor.

Co všechno si pamatuje z osudného setkání? Je schopen po 22 letech mladíka popsat? Jak reagoval, když jsme mu ukázali fotky Karla Řezníčka a Davida Mouchy z doby, kdy jim bylo kolem 25 let?

Podívejte se na celou reportáž v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované