Hlavní obsah

Databáze polistopadových kauz: H-System

30 let české novinařiny: Kauza H-System. Případ mnoho let trvající nejistoty, který stál mnoho peněz a v řadě lidí vyvolal pocit velké nespravedlnosti.

Reklama

Redakce Seznam Zpráv připravila databázi velkých kauz, které po listopadu 1989 rozkryli tuzemští novináři. Smyslem databáze je stále se rozšiřující kronika řemesla, které tu za komunismu nemohlo existovat. Protože totalitní vůdci poctivou, kritickou a pátrající novinařinu nepřipouštějí.

Článek

Stručně

H-System byl stavební projekt stejnojmenné společnosti, který v roce 1997 zkrachoval. Sliboval výstavbu levných bytů a rodinných domů v obcích kolem Prahy (Horoměřice, Statenice, Lichoceves a Velké Přílepy). Ve výsledku však domy získalo jen 34 zákazníků. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu asi o miliardu korun. Firma v roce 1998 upadla do konkurzu, do kterého se přihlásilo přes 500 pohledávek převyšujících dvě miliardy korun. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka si za vytunelování společnosti odpykal 12 let ve vězení.

V čem byl případ důležitý

Smetkovi a spol. se podařilo přesvědčit ke spolupráci s H-Systemem tolik klientů i proto, že projektu dodala důvěryhodnost podpora politiků – z ODS a ČSSD. Na Smetkově výplatní listině prokazatelně byla někdejší pravá ruka současného prezidenta Miloše Zemana – Miroslav Šlouf. V čem byl případ ještě přelomový: Poprvé se ukázalo, jak lze účinně schovat peníze před policií. Jak popsal analytik Seznam Zpráv Adam Junek: „Lidé z vedení H-Systemu už tehdy uměli využívat skořápkových firem a offshorových destinací. A peníze prostě někam odpluly. Policie to nikdy nedošetřila. A vzhledem k tomu, že jde o takto staré operace, nepůjde to dohledat třeba ani v rejstřících kyperských či jiných daňových rájů.“

Uzávěrka Sabiny Slonkové: Rána pro klienty H-Systemu, stát neuhlídal plomby na katastru a majetek zmizel.Video: Seznam Zprávy

Reportáž Josefa Klímy o H-Systemu: Jak žijí lidé, kterým po dvaceti letech hrozí, že se budou muset vystěhovat.Video: Pavol Martaus, Seznam Zprávy

Detailně

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun.

H-System rozsudek

Soudy ještě v roce 2019 řešily situaci lidí z družstva Svatopluk. Družstvo utvořila část klientů poškozených z kauzy H-System, kteří se rozhodli investovat další peníze (vedle těch odevzdaných Smetkovi a spol.) a domky dostavět na vlastní náklady. Neměli ovšem souhlas konkurzního soudu.

Na podzim 2019 Ústavní soud potvrdil, že lidé na domky nemají právo. A naopak, že konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport smí nemovitosti (spadající do konkurzní podstaty ve prospěch všech věřitelů) nechat odhadnout a prodat. Ústavní soudci ve verdiktu z 1. října 2019 zmínili, že skutečnost, že jim domy nepatří, byla lidem známá minimálně od roku 2008.

Kam vytunelované peníze zmizely, není zřejmé. Část z nich odplula do skořápkových firem a podle zjištění Seznam Zpráv se to děje i v rámci dělení peněz v konkurzu. Výnosy z rozprodeje majetků, který ve zkrachovalé firmě zůstal, se rozdělovaly už dvakrát. V letech 2011 a 2014. Mezi podvedené klienty, firmy, kterým H-System nezaplatil, a banky se dělilo celkem 180 milionů korun. Lidé, již investovali v průměru milion korun, tak viděli jen zlomek. Peníze však neputují jen k podvedeným lidem. Mezi věřiteli jsou totiž přihlášeny i firmy s nejasnými vlastníky.

Reklama

Související témata:

Doporučované