Hlavní obsah

Kauza Huawei je strašákem pro nejbohatšího Čecha. Dotýká se ho hned ve dvou směrech

Videoanalýza: Zuzana Kubátová vysvětluje, proč je z Huawei strašák Petra Kellnera.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Analýza: Českým byznysem i politikou hýbe už od konce loňského roku kauza Huawei. Podle prezidenta Miloše Zemana může poškodit české obchody v Číně, jmenovitě skupiny PPF Petra Kellnera a mladoboleslavské Škody.

Článek

Jak vážnou hrozbu pro nejbohatšího Čecha Kellnera představuje možné vyřazení Huawei ze státních zakázek a z informačních systémů důležitých pro chod státu?

Odpověď hledá Zuzana Kubátová ve videoanalýze v pořadu Barvy byznysu.

Sahat na Huawei není jen tak

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) varoval 17. prosince před používáním technologií čínských společností Huawei a ZTE v citlivých informačních systémech. Vláda pak nařídila 160 úřadům i firmám, které spravují citlivé informační systémy, aby provedly bezpečnostní analýzy a vyhodnotily riziko zneužití.

Způsobilo to velký poprask, protože zpochybnění důvěryhodnosti v případě takové firmy, jako je Huawei, není jen tak.

Huawei není jen globální dvojkou na trhu s mobilními telefony a lídrem v technologiích pro telekomunikační sítě, s nímž operátoři počítají jako s hlavním dodavatelem pro připravované mobilní sítě 5G.

Huawei je hlavně symbolem čínského úspěchu. Je to největší a nejvýznamnější čínská firma, vlajková loď celé tamní ekonomiky. Huawei ukázkově uvádí do života vládní strategii zvanou Made in China 2025, podle níž se má Čína stát světovým ekonomickým lídrem a technologickou velmocí.

Jenomže do toho začaly Huawei házet vidle tajné služby západního světa. Varování, s nímž přišel NÚKIB, není ojedinělé.

Už dříve ovlivnily tuto firmu z průmyslové špionáže a podvodů Spojené státy. V Polsku byl nedávno zatčen ředitel pobočky Huawei kvůli témuž podezření. Loni Africká unie obvinila Čínu, že napíchla informační systémy v její centrále v Addis Abebě a 5 let z nich kradla data.

Přibývá zemí, které o Huawei začaly pochybovat. Spojené státy, Nový Zéland či Austrálie vyloučily jeho účast v budování sítí 5. generace. British Telekom se chce zbavit čínských komponentů v klíčových částech dnešních sítí i budoucí sítě 5G, podobně postupuje francouzský operátor Orange. Německo, Belgie nebo Norsko podobná omezení zvažují. A tak dále.

Jak se tahle velká hra dotýká Petra Kellnera, největšího českého investora v zahraničí a tvůrce obřího nadnárodního finančního impéria? Hodně. A hned ve dvou směrech.

Klíčový čínský trh

Za prvé: Pro Kellnerův Home Credit je čínský trh klíčový. V roce 2017 tu měl koncentrováno skoro 45 % úvěrového rizika. Má tu nejvíc kapitálu, nejvíc napůjčovaných peněz, největší výnosy. Kdyby se mu tento trh začal hroutit, ohrozilo by to celou jeho skupinu.

Riziko, že se Číňané od půjček z Home Creditu odvrátí, protože jim strana a vláda vysvětlí, že když Evropa nedůvěřuje firmě Huawei, neměli by Číňané věřit evropským službám, není úplně nereálná. Něco podobného zažil americký Apple. Jeho produkty si vykoledovaly nepříznivá hodnocení ve spotřebitelských pořadech státem kontrolované čínské televize. A Applu v posledním kvartále loňského roku spadl v Číně prodej iPhonů o čtvrtinu, což táhne dolů akcie celé skupiny. A to je Apple jedinou zahraniční firmou mezi pěti největšími prodejci iPhonů v Číně.

Představa, že se Číňané k jeho půjčkám postaví tak, jako k americkým smartphonům, musí být pro Kellnera dost děsivá. I když jde zatím jen o noční můry.

Ale problémy kolem Huawei se Petra Kellnera týkají ještě z jedné strany.

Telekomunikační ambice

Skupina PPF vlastní také operátora O2 a firmu CETIN provozující telekomunikační sítě. Už dnes jsou pro ni telekomunikace hned po financích druhý nejdůležitější obor.

Telekomunikační segment hodlá PPF rozšířit. Loni skupina koupila aktiva norského Telenoru v Maďarsku, Bulharsku a na Balkáně. Všude se ve velkém chystá na budování 5G sítí. V Česku má být vypsána aukce na kmitočty pro 5G sítě už letos na podzim.

PPF už kvůli tomu loni uzavřela s Huawei memorandum o spolupráci. Počítá s tím, že Číňané budou důležitými dodavateli síťových komponentů. Dojde-li ale u nás i jinde v Evropě skutečně na vyřazení Číňanů z těchto projektů, bude to mít dopad na ekonomiku celého Kellnerova telekomunikačního byznysu, protože konkurence Huawei je dražší a pozadu ve vývoji. Je fakt, že Kellnerovi soupeři v boji o budování nové infrastruktury na tom budou stejně, celé branži by to ale srazilo zisky a zkomplikovalo byznys.

Co je ovšem pro uchazeče o budování 5G sítí vůbec nejhorší? Bude-li se nejistota kolem Huawei protahovat. Plánovat projekty a nabídky do frekvenčních aukcí bude mimořádně těžké.

Obrat v hodnocení?

S odmítáním Huawei to ale nakonec nemusí být tak horké. Před pár dny vyšel ve Financial Times článek, podle něhož britská tajná služba nakonec dospěla k závěru, že rizika dodávek Huawei pro sítě 5. generace lze ošetřit.

To nepochybně potěší operátory na celém světě.

Pokud se informace deníku pocházející z nejmenovaných zdrojů potvrdí, může celý poprask kolem Huawei přinejmenším v Evropě nakonec vyšumět.

Kellnerovi ale vůbec nejde jen o Huawei, to je jen epizoda v jeho daleko větším příběhu. Škodí mu hlavně rostoucí napětí mezi Západem a Čínou. Americko-čínská obchodní válka hrozí přerůst v novou válku studenou, která by mohla vytvořit nové železné opony. Hlavní část Kellnerova byznysu dnes leží v Rusku a v Asii. Jeho hlavním rizikem je, že tato teritoria mu může nová železná opona odříznout.

Globalizaci může vystřídat svět, v němž na jedné straně barikády budou stát Spojené státy a jejich evropští spojenci, na druhé straně Čína a Rusko. Může být Česko mostem mezi těmito dvěma světy, jak by to chtěl prezident Miloš Zeman, nebo se v rýsujícím se konfliktu postavíme na stranu kulturně spřízněného Západu? Pravděpodobnější je druhá varianta.

Vztahy Česka s Čínou se tak zhoršují a zhoršovat budou, což pro PPF i další firmy operující v Číně nejsou dobré zprávy.

Reklama

Doporučované