Hlavní obsah

Kauza kávovaru za 100 tisíc na magistrátu. Padl trest pro úřednici

Foto: Profimedia.cz

Nákup kávovaru za takovou cenu nebyl namístě, říká primátor Hřib.

Reklama

Ředitelce odboru služeb bylo sníženo osobní hodnocení, uvedl dnes pražský primátor Zdeněk Hřib.

Článek

Česko čelí krizi kvůli koronavirové epidemii, ale v politice nechybí i lehce bizarní kauzy. Opozice na pražském magistrátu přišla s kritikou primátora Zdeňka Hřiba, protože pro jeho kancelář byl zakoupen kávovar v hodnotě sto tisíc korun. Kromě magistrátní opozice – zejména ANO a ODS – se zapojilo i celostátní ANO, které příspěvek zastupitele a místostarosty Prahy 11 Ondřeje Prokopa sdílelo na svém profilu.

„Odbor služeb řešil nákup na základě vlastního rozhodnutí. Jenže nákup kávovaru za takovou cenu nebyl namístě. V podobných případech bude nově nutné také schválení nákupu nadřízeným. Ředitelce odboru služeb bylo sníženo osobní hodnocení,“ uvedl dnes na svém Twitteru primátor Zdeněk Hřib. Zdůraznil přitom, že přístroj není v jeho kanceláři, ale v přilehlé kuchyňce, jež slouží celému odboru kanceláře a také protější zasedací místnosti, kterou nevyužívá pouze on.

Kauzu otevřel deník Blesk, který také citoval rozhořčenou opozici. „Samoživitelé, senioři, podnikatelé a umělci… Ti všichni tohle musejí vnímat jako naprostý výsměch,“ řekl Blesku zastupitel Tomáš Portlík z ODS. Přisadila si i šéfka zastupitelského klubu ODS Alexandra Udženija. „Všichni máme na paměti, jak nás Piráti školili o tom, jak se má šetřit a jak transparentně a zodpovědně se má chovat k veřejným penězům. Ale to jsou jen prázdná slova do chvíle, než se dostanou k moci a ukážou své opravdové já. Pak se začne papalášství a pokrytectví ukazovat v plné nahotě,“ uvedla na svém facebookovém profilu.

„Kávu v práci prakticky nepiji, dělám si sám čaj, který jsem si dovezl z Tchaj-wanu. Kávovar jsem každopádně neobjednával ani nepožadoval. O zajištění tohoto vybavení se stará magistrátní odbor služeb,“ reagoval nejdříve Hřib, než nechal nákup prověřit.

Reklama

Doporučované