Hlavní obsah

Kauza korupce v pražských nemocnicích: Pokusili se uplatit šéfa stravovací firmy, ale narazili

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Seznam přináší další podrobnosti kauzy, která vyvrcholila čtvrtečním zásahem v nemocnicích Na Františku a Na Bulovce. Podle detektivů se šéf stravovací firmy odmítl podílet na korupci - nekývl na požadavek čtyř a půl milionu za zakázku.

Článek

Jsou to dva roky, co se v kavárně obchodního centra Nový Smíchov sešli dva muži. Na jedné straně stolu seděl Tomáš Horáček, veřejně skoro neznámý severočeský podnikatel. Ale velmi úspěšný - utržil desítky milionů na veřejných zakázkách získaných díky mezeře v zákoně, která zvýhodňovala chráněné dílny zaměstnávající postižené lidi.

Na druhé pak Vladmír Staněk, jednatel společnosti Aramark, která podniká ve stravovacích službách.

Na schůzce, iniciované podnikatelem Horáčkem, po chvíli zazněla jasná nabídka: Když dá Aramark úplatek 4,5 milionu, dostane zakázku v hodnotě 33 milionů v pražské Nemocnici Na Františku, kde právě hledali nového provozovatele stravování.

Reportér Vojtěch Blažek shrnuje celý případ:

Video: Vojtěj Blažek, Seznam Zprávy

„Nepamatuji se. Obraťte se na orgány činné v trestním řízení,” reagoval Staněk na dotaz Seznamu.

Seznamu se s pomocí policejních dokumentů podařilo tento příběh rekonstruovat. Souvisí úzce se čtvrtečním zásahem Národní centrály proti organizovanému zločinu v nemocnicích Na Františku, Na Bulovice a ve Všeobecné fakultní nemocnici. Zůstalo po něm podle oficiálního stanoviska státního zastupitelství pět obviněných z korupce, vydírání a ovlivňování veřejné soutěže.

Velmi pravděpodobně se jedná o aktéry, kteří vystupují i v tomto případu.

Špatný tip: jednatel úplatek odmítl

Podnikatel Horáček na zmíněném setkání v kavárně Coffee Day uslyšel od ředitele firmy Aramark jasné ne. Horáček mu odpověděl, ať si vše ještě rozmyslí. Aramark se totiž už do soutěže přihlásil a podle Horáčka by odmítnutí úplatku znamenalo, že by firma měla problémy získat zakázku od jiné pražské nemocnice - Na Bulovce, kde se takový tendr chystal od září roku 2017.

Zásah policie na Bulovce:

Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Jednatel Staněk přesto znovu odmítl. Ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák, podle policie rovněž zapletený do celého případu, později stravovací tendr zrušil.

Pokud se vše seběhlo tak, jak líčí vyšetřovací dokumenty, vsadila skupina ovlivňující pražské nemocniční tendry na špatného koně.

„Společnost Aramark je americká společnost a má vysoký etický standard. A to je vše, co k tomu můžu říct,” dodal jednatel Staněk.

Mimochodem, právě tahle historka odpovídá obvinění z vydírání: tlačit na někoho, aby přistoupil na korupci, jinak že přijde o další zakázky, posuzují policisté v podobných případech právě jako tento trestný čin.

Pět milionů od Eurestu

Detektivům se podařilo během vyšetřování zmapovat skupinu kolem podezřelých nemocničních zakázek. Kromě severočeského podnikatele Horáčka to má být i Robert Zelenák, ředitel Nemocnice Na Františku, a také bývalá ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská.

Všichni tři zřejmě během pátku vypovídali na policii - nebyli k zastižení v práci ani na svých mobilech.

Jak už Seznam informoval, odmítnutým úplatkem to neskončilo: Nemocnice Na Františku vypsala novou soutěž, přičemž podnikatel Horáček oslovil obchodního ředitele Antonína Tvrdoně ze známé stravovací společnosti Eurest (dnes je přejmenovaná na Compass Group). Opět s nabídkou úplatku.

„Samozřejmě, že jsme si vědomi policejního vyšetřování firem i jednotlivců v celé České republice a s příslušnými vyšetřujícími orgány otevřeně spolupracujeme. Považujeme za důležité v této souvislosti uvést, že společnost Compass Group Czech Republic, s. r. o se prostřednictvím komplexního podnikatelského kodexu zavazuje k dodržování nejvyšších standardů odpovědného obchodního chování,” uvedla mluvčí společnosti Kateřina Vavrochová.

Manažer Tvrdoň (od loňska už ve společnosti nepůsobí) podle policie souhlasil a společně s Horáčkem údajně vypracovali podmínky soutěže ušité na míru právě Eurestu. Ostatně Eurest se jako jediný přihlásil do soutěže a zvítězil. Vše ale zkrachovalo na dohodnutém pětimilionovém úplatku.

Aby ho Eurest nemusel platit ze svého zisku, dohodl se Tvrdoň s nemocnicí na navýšení ceny zakázky právě o hodnotu úplatku - na 44 milionů. Radnici Prahy 1 jako zřizovateli nemocnice se ale nezdálo, proč se finální cena zvyšuje oproti té původní, odhadované při plánování tendrů.

Ředitel nemocnice Zelenák pak raději zakázku zrušil.

Reklama

Doporučované