Hlavní obsah

Kauza, která dráždí Babiše. Vše, co zatím nevíme o katastrofě na Bečvě

Foto: Profimedia.cz

Uběhlo více než 50 dní a viník, který otrávil řeku nebezpečným kyanidem, stále není znám.

Reklama

Článek

Horší než to, že pořád neznáme viníka otravy Bečvy, je fakt, že nás úřady v 21. století nedokázaly ochránit. Největší chyba je v informování veřejnosti, říká v podcastu Stopáž reportér Seznam Zpráv Tomáš Svoboda.

Šance na rozuzlení havárie na Bečvě se rozpouští stejně rychle jako jedovatý kyanid v řece. Od katastrofy uběhlo více než 50 dní a přes úvodní prohlášení ministra životního prostředí Richarda Brabce o rychlém určení viníka policejní vyšetřovatelé, státní zástupce i vládní představitelé mlží.

Důsledkem mimořádně závažné ekologické katastrofy nejsou jen tuny mrtvých ryb v řece, ale i výpady premiéra Andreje Babiše vůči novinářům nebo rozbouraná důvěra místních obyvatel k úřadům a institucím.

„Jako novináři i veřejnost máme hlavní problém s tím, že o vyšetřování katastrofy na Bečvě stále nevíme základní informace. Například to, zda se podařilo včas odebrat odpovídající vzorky, které by vedly k identifikaci viníka. Nebo jaké je přesné množství kyanidu, které do řeky vyteklo. Chemici, které jsem oslovil, to odhadují na stovky kilogramů. Mohla to být celá cisterna nebo větší jímka, kde se skladují odpadní materiály,“ říká reportér Seznam Zpráv Tomáš Svoboda, jenž kauzu sleduje.

Na informace jsou skoupí vsetínští kriminalisté, inspekce životního prostředí i ministr Brabec.

„Vláda se k tomu staví liknavě. Podle mé teorie tým ministra životního prostředí celou kauzu na začátku špatně vyhodnotil. Sám Brabec na to, že se stala tak velká havárie, vůbec nereagoval, na místo nejel, jen o pět dní později prohlásil, že se viník najde do pár hodin, čímž do toho vyšetřování vnesl ještě víc pochybností – 50 dní po havárii ho stále nemáme. To, že ve čtvrtek ve Sněmovně kolem sebe kopal i premiér, že se vše hází na něj a jeho firmy, nahrává jen dalším spekulacím,“ dodává Svoboda v podcastu Stopáž.

Podezření se totiž pořád točí kolem chemičky Deza, která patří do koncernu Agrofert, a tím pádem i do svěřenských fondů Andreje Babiše. Jde o jedinou chemičku na Vsetínsku, která kyanidy ve větším množství do řeky vypouští.

Podle Svobody je nejvarovnějším důsledkem celé kauzy rostoucí nedůvěra v úřady. „V oznámení, o jakou katastrofu vlastně jde, naprosto selhaly. Máme samozřejmě v paměti havárii v Černobylu, kdy úřady mlžily. Lidé kolem Bečvy teď mají z neprůhledné komunikace všech aktérů podobný dojem. Je nepochopitelné, že Česká inspekce životního prostředí uvedla, že v řece zabíjel kyanid, až po čtyřech dnech,“ říká reportér.

Poučily se úřady ze svého pomalého a kostrbatého postupu? Proč duo Brabec a Babiš komunikuje o kauze tak podrážděně? Jak celá kauza ovlivňuje život místních obyvatel? Poslechněte si celý díl Stopáže v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované