Hlavní obsah

Kauza lithium: Jaké jsou okolnosti diskutovaného memoranda?

Zuzana Kubátová rozebrala aktuální kauzu těžby lithia na Cínovci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Memorandum na současných poměrech spojených s těžbou lithia nic nemění, uvedla v rozhovoru reportérka Seznam Zpráv Zuzana Kubátová. Problémem jsou však státem dobrovolně velmi nízko nastavené poplatky za potenciální těžbu na Cínovci.

Článek

Jedním z hlavních témat závěru předvolebních kampaní jsou ložiska lithia na Cínovci. V rétorice politiků začíná bitva o tento kov připomínat boj o ložiska drahých kovů v době zlaté horečky. Memorandum o těžbě lithia řešili politici v pondělí v Poslanecké sněmovně. Dokument vyvolal krátce před volbami ostrý spor zejména mezi hnutím ANO a sociální demokracií.

„Memorandum je velmi vágní vyjádření ochoty spolupracovat při těžbě a budoucím zpracování lithia. Není to žádná smlouva, ničeho se tímto memorandem Česká republika nevzdává. ČR se vzdala možnosti rozhodovat o svém lithiu zhruba kolem roku 2010. Na nějakou dobu, není to definitivní,” uvedla v rozhovoru reportérka Seznam Zpráv Zuzana Kubátová.

Licenci na průzkum ložiska tenkrát dostala soukromá česká společnost Geomet. Ta investovala do průzkumu v naději, že z toho jednou bude zisk. Firma se po čase spojila se zahraničním partnerem. Mapování ložisek lithia pokračuje do současnosti a zatím není u konce.

„Když se stát rozhodne, že nechá zkoumat svoje ložiska nerostného bohatství soukromou firmou a ta firma do toho vloží peníze a energii, tak jí potom stát nechává po určitou dobu právo na ložisku také těžit,” vysvětlila Kubátová. Memorandum na tomto modelu nic nemění.

V případě potenciální těžby na Cínovci však stát dobrovolně stanovil velice nízké poplatky, které by měl soukromý těžař odvádět ze zisku do státní kasy. Toto je podle reportérky Seznam Zpráv hlavní problém, který by se měl řešit.

Pro detailnější analýzu aktuální kauzy těžby lithia se podívejte na celý rozhovor se Zuzanou Kubátovou ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované