Hlavní obsah

Kauza milionových smluv u Jermanové se rozrůstá. Padlo nové obvinění

Foto: Vojtěch Blažek

Aféra se rozrůstá, hnutí ANO přesto dalo bývalou hejtmanku na třetí místo středočeské kandidátky pro volby do Sněmovny.

Reklama

Detektivové tvrdí, že externí pracovníci Středočeského kraje dostávali víc peněz, než kolik odpracovali. Někteří brali až 60 tisíc za poloviční úvazek.

Článek

Případ externích spolupracovníků, které v éře hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové najímal Středočeský kraj a vyplatil jim dohromady miliony korun, se dostal do další fáze.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Detektivové před několika týdny obvinili bývalého vysoce postaveného úředníka kraje a blízkého spolupracovníka hejtmanky Romana Šuberta.

Seznam Zprávy získaly text policejního obvinění: Šubertovi vyšetřovatelé přičítají škodu 467 tisíc a trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku, za který trestní zákoník stanoví až dva roky vězení.

Nejde o první obvinění v kauze. Už dříve detektivové z Národní centrály obvinili v souvislosti s poradenskými smlouvami také úřednici Hanu Mastrini, další z těch, kteří byli navázáni na bývalou hejtmanku Pokornou Jermanovou.

Ta navzdory rozrůstající se aféře a policejnímu vyšetřování kandiduje v říjnových sněmovních volbách ze třetího místa středočeské kandidátky do Poslanecké sněmovny.

Podezření kolem najímání externích spolupracovníků na hejtmanství Středočeského kraje loni Seznam Zprávy odhalovaly v sérii mnoha textů. Například bylo popsáno, jak odbor spadající přímo pod hejtmanku Pokornou Jermanovou vyplácel různým lidem desítky tisíc za psaní PR analýz, posudků, článků nebo za vytváření nejrůznějších monitoringů. Nejznámější příklad za všechny: Jedna ze externistek měla mimo jiné odevzdat „monitoring hudebních festivalů“ a „analýzu vánočních zvyků“, jak stojí v oficiálních podkladech kraje. Brala za to 45 tisíc za poloviční úvazek.

Krajští radní přitom nechtěli vysvětlit, proč byli externisté najati a co tito lidé v letech 2017 a 2018 vytvořili. Tajná byla i jména najatých pracovníků.

Pracovali méně, než brali

Usnesení o zahájení trestního stíhání úředníka Romana Šuberta však ukazuje, že touto linkou případu se kriminalisté vůbec nezabývali. Tedy nepátrali po tom, jestli 22 externích zaměstnanců odevzdalo plnohodnotnou práci, odpovídající odměnám od 20 do 60 tisíc měsíčně (opět: za 20 hodin týdně, tedy za poloviční úvazek).

Úředníka Šuberta policisté obvinili kvůli pouhému porovnání výkazů práce, které externisté museli odevzdávat a do nichž zapisovali odpracované hodiny, s vyplacenými paušálními částkami. Spočítali, že externisté byli zaplaceni za více hodin, než podle výkazů skutečně odpracovali.

Tím, kdo to měl kontrolovat a odhalit, byl podle policistů právě šéf hejtmančiny kanceláře Šubert.

„Měl tedy s péčí řádného hospodáře provést poměrné snížení odměny za vykonanou práci,“ zdůvodnili policisté Šubertovo stíhání.

Foto: Vojtěch Blažek

Takhle vypadaly výkazy práce externistů, které Středočeský kraj - ačkoli nerad - musel v roce 2019 zveřejnit. Jména pracovníků tajil.

Je to trochu překvapivý obrat v policejním vyšetřování, protože původní podezření (kvůli němu ostatně policisté předloni v létě zabavili na kraji dokumenty a dokonce provedli domovní prohlídku u hejtmanky Pokorné Jermanové) se týkalo možného vytahování peněz z rozpočtu kraje. Toho, že že smlouvy mohly být jen fiktivní, že externisté ve skutečnosti příliš nepracovali a jen jim plynuly peníze.

Pro tuto verzi svědčilo například i to, že po některých externistech na dohody o pracovní činnosti se nenašly žádné výsledky jejich práce. Oficiální vysvětlení středočeského krajského úřadu mimo jiné znělo, že analýzy a další materiály odevzdávali externisté pouze na papíře a nosili je přímo na kraj. Tím také vysvětlovali, že po nich nezůstala žádná elektronická stopa.

Roman Šubert podle policejního dokumentu při výslechu řekl, že externisty najaté na takzvanou dohodu o pracovní činnosti úřad v roce 2017 nutně potřeboval, protože po nástupu ANO do vedení kraje hodně zaměstnanců odešlo. A nepomohla podle něho ani vypsaná výběrová řízení. „Buď se nikdo nepřihlásil, anebo uchazeči nesplňovali požadované znalosti pro zadané výběrové řízení,“ cituje Šuberta text policejního obvinění.

Někteří „dohodáři“ byli podle Šuberta najatí také na jednorázové projekty - například na vydání obsáhlé knihy ke 100 letům vzniku republiky, která mapovala klíčové události středních Čech.

„V žádném případě nešlo o laiky, kteří se v požadované problematice neorientují,“ ujistil policisty při výslechu Šubert.

Policisté si také poznamenali: „Podle názoru Ing. Šuberta se nic špatného na kraji neděje a nedělo, naopak je to úsporné a jsou prokazatelné výsledky práce externích spolupracovníků pro kraj.“

Samá známá jména

Mezi externisty, kvůli jejichž práci je úředník Šubert trestně stíhán, se v policejním dokumentu objevují známá jména - v minulosti jejich roli v kauze Seznam Zprávy popsaly.

Namátkou: Historik Michail Odarčenko psal podle smlouvy pro hejtmanku nejrůznější projevy, podílel se na výše zmíněné knize, na tiskových zprávách a podobně. Zpočátku bral měsíčně 50 tisíc, poté mu kraj zvýšil odměnu na 60 tisíc měsíčně (při odpracování dvaceti hodin týdně). „Všechny práce, které mu Středočeský kraj zadal, řádně dle nejlepší vůle sepsal a odevzdal,“ přetlumočili policisté Odarčenkovu výpověď do policejního protokolu.

Třicet tisíc korun měsíčně dostával Stanislav Dvořák, hejtmančin známý z Benešova, který měl na starosti cestovní ruch.

Martin Itterheim, který radil i dalším hejtmanům za ANO, měl 50 tisíc měsíčně za strategie nakládání s odpady, parkovací studie, zpracování prospektů, PR a marketing.

Stále přitom hovoříme o částkách vyplácených za poloviční úvazek.

Práce pro švagrovou

Roman Šubert je obviněn pouze za zaměstnávání externistů v roce 2017, v roce 2018 se totiž přesunul na jiný post a dohled nad „dohodáři“ připadl na už zmíněnou a už dříve obviněnou úřednici Hanu Mastrini. V „její“ éře se mezi externisty objevila třeba Kristýna Medvedíková, která - jak Seznam Zprávy doložily - je švagrovou úředníka Šuberta.

Právě Medvedíková byla podle zjištění Seznam Zpráv dlouhodobě tajenou „analytičkou hudebních festivalů“ s odměnou 45 tisíc měsíčně.

Roman Šubert odešel z úřadu loni v létě, ještě za vlády hejtmanky Pokorné Jermanové. Jak už také Seznam Zprávy napsaly, díky neobvykle vysokým odměnám bral na úřadu průměrně 193 tisíc měsíčně.

Pokorná Jermanová vždy zodpovědnost za kauzu externích smluv popírala. Tvrdila, že je za policejní vyšetřování vlastně ráda - aspoň se prý ukáže, že se nic nekalého nedělo. Před rokem Pokorná Jermanová prohrála krajské volby, nahradila ji koalice STAN, ODS, Pirátů, TOP 09 a Zelených.

Reklama

Doporučované