Hlavní obsah

Kauza Nečesaný definitivně končí. Nejvyšší žalobce nepodá dovolání

Foto: ČTK

Nečesaný během soudních procesů dvakrát skončil ve vězení, kde si odpykal dva roky.

Reklama

Pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku se stal před šesti lety, hradecké státní zastupitelství z něj obžalovalo tehdejšího studenta Lukáše Nečesaného. Obžaloba tvrdila, že ženu uhodil do hlavy polenem a sebral jí přes 10 000 korun.

Článek

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepodá dovolání proti zprošťujícímu rozsudku v kauze Lukáše Nečesaného, který čelil obžalobě z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Zproštění je tak definitivní. Zeman nevyhověl podnětu Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové, které se s rozsudkem neztotožňovalo a navrhovalo obrátit se ještě na Nejvyšší soud. ČTK to řekl Zemanův mluvčí Petr Malý. Na rozhodnutí nejvyššího žalobce upozornil server Novinky.cz.

Podle Malého nelze dovolání opřít o žádný ze zákonných dovolacích důvodů. „Tímto mimořádným opravným prostředkem nemůže nejvyšší státní zástupce dosáhnout přezkoumání skutkových okolností případu, jak byly zjištěny soudem prvního stupně a potvrzeny soudem odvolacím, a nemůže ani zpochybnit proces hodnocení důkazů těmito soudy,“ uvedl Malý.

Obžaloba však byla podle Zemana podána důvodně. „Bylo tedy na místě věc projednat v řízení před soudem, a nechat tak průchod spravedlivému procesu,“ řekl Malý.

Dovolání je mimořádný opravný prostředek, může jej podat obviněný prostřednictvím svého obhájce nebo nejvyšší státní zástupce. Dovolání se podává do dvou měsíců od doručení rozsudku.

Hradecký krajský soud Nečesaného osvobodil už v listopadu 2017, státní zástupkyně Faltusová se odvolala a pražský vrchní soud její odvolání zamítl, a Nečesaného tím pravomocně zprostil viny. Předseda odvolacího senátu Lněnička ale v odůvodnění rozhodnutí uvedl, že rozhodnutí je špatné, ale vzhledem k procesní situaci neměl lepší možnost. Řekl, že odvolání státní zástupkyně proti zprošťujícímu verdiktu zamítl, přestože její odvolací námitky byly oprávněné. Proti těmto výrokům podal ústavní stížnost Nečesaného advokát Zdeněk Koudelka. Soudcovy výroky označil za porušení práva na spravedlivý proces, napsal server Česká justice.

Koudelka podle České justice tvrdí, že Lněnička zneužil moc, protože jeho odůvodnění neslouží prvotně k odůvodnění výroku, ale k tomu, že fakticky označuje Nečesaného za vinného. Soudí, že rozhodnutí bylo vydáno v rozporu s právem na spravedlivý proces, s principem právního státu, s vázaností státní moci zákonem a principem presumpce neviny. V ústavní stížnosti žádá, aby Ústavní soud svým nálezem tento jeho názor potvrdil.

Pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku se stal před šesti lety, hradecké státní zastupitelství z něj obžalovalo tehdejšího studenta Lukáše Nečesaného. Obžaloba tvrdila, že ženu uhodil do hlavy polenem a sebral jí přes 10 000 korun. Žena nejprve Nečesaného jako agresora nepoznala, později jej označila za útočníka. Podle soudních znalců trpěla po útoku výpadky paměti. Hradecký krajský soud postupně vynesl pět rozsudků. Mladík nejprve dvakrát skončil ve vězení, kde si odpykal dva roky. Na svobodu se pokaždé dostal díky zásahu Nejvyššího soudu, který poté nařídil výměnu krajského soudního senátu. Ten pak Nečesaného dvakrát osvobodil. Nečesaný vinu od začátku odmítal.

Reklama

Doporučované