Hlavní obsah

Databáze polistopadových kauz: OKD a Zdeněk Bakala

30 let české novinařiny: Působení Zdeňka Bakaly v Česku. Přikládáme díl pořadu Reportéři Seznamu, který se věnoval kauze OKD.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Redakce Seznam Zpráv připravila databázi velkých kauz, které po listopadu 1989 rozkryli tuzemští novináři. Smyslem databáze je stále se rozšiřující kronika řemesla, které tu za komunismu nemohlo existovat. Protože totalitní vůdci poctivou, kritickou a pátrající novinařinu nepřipouštějí.

Článek

Stručně

Kauza nevýhodné privatizace těžební společnosti OKD neutichá ani patnáct let od okamžiku, kdy stát o prodeji svého podílu v dolech rozhodl. Případem se opakovaně zabývala policie a podle nových posudků, které si zadala, měla být cena za doly o 5,7 miliard vyšší. Jenže u soudu, který začal až třináct let od privatizace, s tímto tvrzením žalobci nepochodili. Aktuálně se pokouší dostat před soud politiky odpovědné za prodej sněmovní vyšetřovací komise.

V čem byl případ důležitý

OKD byla na severu Moravy zcela zásadním zaměstnavatelem. A ačkoli o prodeji státního podílu rozhodovala konkrétní vláda a konkrétní ministři, u soudu skončily „malé ryby“. Tedy ti, kteří v podstatě jednali na pokyny shora. Zásadní roli měl přímo tehdejší premiér Stanislav Gross, prodej a jeho podmínky pak vládě navrhl tehdejší ministr financí a pozdější premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD).

Detailně 

V roce 2004 dokončuje Grossova vláda prodej státního podílu v OKD za čtyři miliardy korun společnosti Karbon Invest, za níž stáli podnikatelé Petr Otava a Viktor Koláček. Už tehdy se objevily první pochyby o ceně i o roli Zdeňka Bakaly. Spekulovalo se, že Karbon Invest doly kupoval z pověření některé z Bakalových společností.

Jisté je, že dva měsíce poté Karbon Invest uhelnou společnost prodal Bakalově NWR. V dalších letech si Zdeněk Bakala pěstoval pověst mecenáše, přátelil se s pravicovými politiky, podporoval Václava Havla, média. OKD se přestávalo dařit, navzdory tomu si finančník a jeho partneři vypláceli na dividendách miliardy korun.

Doly skončily v úpadku a převzal je znovu stát. Bakala se z firmy stáhl, přičemž oproti svým slibům prodal i hornické byty, které byly součástí „pořizovacího balíčku“.

Privatizací se opakovaně zabývala policie. Ta nakonec před soud poslala tři osoby. Obžalobě čelili bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek a znalec Rudolf Doucha, který vypracoval původní posudek, jaká je hodnota státního podílu v OKD. Pro vysvětlení: Fond národního majetku byl držitelem státních podílů, dokud je stát neprodal. A privatizaci procesoval. Kuta se Škurkem byli těmi, kdo si u znalce Douchy objednali posudek – podle policie hrubě zkreslený. Soud začal jednat v létě 2017, zprošťující rozsudek potvrdil v dubnu 2019 odvolací soud.

Celý případ před časem zvedla sněmovní vyšetřovací komise. Její členové na podzim 2019 rozhodli, že případ zkusí znovu dostat k soudu. Podali několik trestních oznámení – na Bohuslava Sobotku a Milana Urbana (exministři z ČSSD) a Vladimíra Dlouhého (exministr z ODA). Trestnímu oznámení budou čelit také podnikatelé Bakala a Koláček (další z byznysmenů – Petr Otava – je již po smrti, pozn. red.)

Nutno dodat, že policie Sobotku už kvůli OKD opakovaně prověřovala. Obviněn nikdy nebyl. Vyšetřovatelé se vždy dobrali k tomu, že Sobotka pouze na vládu donesl to, co mu lidé z Fondu národního majetku připravili. Expremiér i další politici jakoukoli vinu za zpackanou privatizaci odmítají.

Samostatnou kapitolou v kauze OKD je bytový fond, který byl součástí privatizačního balíčku.

Koho se aféra týká

Aféra s byty OKD se týká cca 44 000 bytů, ve kterých žije okolo sto tisíc nájemníků. Byty jsou situované v lokalitě Ostravska, byly postaveny před rokem 1989 jako byty státní. Tyto byty byly v rozporu s tehdy platnými zákony v roce 1990 vloženy do společnosti OKD a následně privatizovány.

Závěrečná zpráva

vyšetřovací komise se píše, že došlo i k oklamání tisíců nájemníků bytů v bytovém fondu pod správou OKD, kteří na základě vyjádření vlastníků společnosti Karbon Invest důvodně očekávali, že budou mít možnost odkoupení bytů za zvýhodněnou cenu.

Byty OKD byly přitom oceněny hluboko pod tržní cenou na částku 40 000 za byt, další obrovské majetky OKD nebyly oceněny vůbec. Karbon Invest a Zdeněk Bakala v souvislosti s podmínkami prodeje poté veřejně slíbili, že tyto byty převedou za obdobných podmínek na jejich nájemce. To se nestalo a nájemníci bytů tvrdí, že jejich investice byly zmařeny.

Bakala prodal byty mezinárodní investiční společnosti Round Hill Capital. Kritici tvrdí, že byty měly být podle dříve uzavřených smluv nabídnuty k prodeji nájemcům za zvýhodněnou cenu.

Reklama

Doporučované