Hlavní obsah

Kauza Sisák se dotýká i našeho soudu. Ať se řeší jinde, žádá soudkyně

Foto: ČTK, ČTK

Podnikatel Petr Sisák po policejním obvinění v roce 2016.

Reklama

Nejvyšší soud v nejbližších dnech rozhodne o tom, kde se bude projednávat obžaloba na podnikatele Petra Sisáka nebo advokáta Iva Halu.

Článek

Budějovická soudkyně Soňa Biskupová Fišerová navrhla Nejvyššímu soudu, aby předal jinam případ obžaloby, která byla podána na podnikatele Petra Sisáka, advokáta Iva Halu nebo bývalou soudkyni Marii Červinkovou.

Stalo se tak poté, co žalobce Adam Borgula skupinu patnácti lidí před pěti týdny obžaloval.

Podle Biskupové Fišerové však není vhodné, aby kauzu řešil Krajský soud v Českých Budějovicích.

Důvodem je podle ní to, že se tento soud stal částečně místem trestné činnosti. A navíc mezi obžalovanými figuruje také zmíněná bývalá českobudějovická soudkyně Červinková.

„Je to poměrně dost sledovaná kauza, aby to rozhodoval zdejší soud. Ať se udělá jakékoliv rozhodnutí, tak to bude vypadat neobjektivně,“ zdůvodnila pro Seznam Zprávy Biskupová Fišerová, proč navrhla Nejvyššímu soudu, aby jí kauzu vzal a přidělil ji jinému soudu.

„O tomto návrhu rozhodne senát trestního kolegia Nejvyššího soudu,“ uvedl jeho mluvčí Petr Tomíček.

Podle Tomíčka by mělo k tomuto rozhodnutí dojít v nejbližších dnech.

„Domnívám se, že to bylo moje nejsprávnější rozhodnutí, aby to přezkoumal Nejvyšší soud. Samozřejmě se může stát, že ty důvody neshledá a tu obžalobu vrátí zpět,“ podotkla Biskupová Fišerová.

Policie tuto kauzu řešila téměř pět let. Škoda byla dříve vyčíslena na 161 milionů korun. Hlavním obviněným v případě odsouzení hrozí vězení od 10,5 roku do 16 let.

„Svým rozsahem se jedná o největší kauzu, kterou se zdejší kriminalisté v novodobé historii zabývali. Samotný spis včetně příloh čítá více než 40 tisíc stran,“ řekla loni v prosinci ČTK mluvčí královéhradecké krajské policie Magdaléna Vlčková.

Případem, který sahá do let 2012 až 2015, se v Hradci Králové zabýval speciální policejní tým Alfa. Na případu spolupracoval i s orgány ze Slovenska, Kypru, Velké Británie nebo Kanady.

Skupina obviněných podle policie inscenovala a manipulovala insolvenční řízení. Údajně se zaměřila na dosažení neoprávněného zisku a na vyvádění zbylého majetku ze společností v úpadku, které byly ovládané jednou z obviněných osob.

Hala i Sisák obvinění dříve odmítli a označili jej za nesmyslné.

Seznam Zprávy dříve popsaly některé podrobnosti tohoto případu. V roce 2013 hrozilo, že dva věřitelé pošlou do konkurzu českobudějovickou společnost Via Chem, přes kterou Sisák Spolchemii v Ústí nad Labem vlastnil.

Sisákův advokát Ivo Hala proto soudkyni Marii Červenkovou začal přesvědčovat, ať insolvenci nevyhlašuje – protože není důvod. Dovezl ji i na flash disku připravené usnesení, jak by měla rozhodnout. Se všemi Sisákovými argumenty.

Policisté v tom viděli zneužití pravomoci – Červinková se prý nechala ovlivnit a nerozhodovala podle svého, ale podle not dodaných Sisákem. Advokát soudkyně to odmítl a dříve uvedl, že k tomu neměla důvod.

Mezi obviněnými figuruje i společnost Via Chem Group. Firma v únoru 2018 také obvinění odmítla. Označila ho za účelový krok.

Reklama

Doporučované