Hlavní obsah

Kauza ukradených dětí. Před španělským soudem stanul frankistický doktor

Soud s doktorem, který měl odebírat děti odpůrců Frankova režimu.Video: Reuters

 

Reklama

Ve Španělsku probíhá soud s doktorem obviněným z podílu na krádežích dětí politických odpůrců Frankova režimu. Během Frankovy diktatury bylo mnoho tisíc dětí hned po porodu odebráno většinou levicovým odpůrcům režimu a umístěno do rodin loajálních režimu.

Článek

Ve Španělsku probíhá první soud z kauzy dětí ukradených Frankovým režimem.

Pětaosmdesátiletý gynekolog Eduardo Vela nyní čelí obvinění, že předával děti adoptivním rodičům a falšoval jejich dokumenty.

Děvetačtyřicetiletá Ines Madrigalová, která je jedním z mnoha ukradených dětí, proti bývalému doktorovi nyní dokázala shromáždit důkazy.

Vela tvrdí, že si ze svého působení v madridské porodnici nic nepamatuje a podpis na falešném rodném listě není jeho. Nemocniční záznamy o narozených dětech z té doby zmizely.

Kvůli nedostatku důkazů se většina případů ukradených dětí zřejmě nikdy nevyřeší. Mnoho z nich je také dávno promlčených.

Během Frankovy diktatury v letech 1939 až 1975 byly desítky tisíc dětí politických odpůrců režimu násilně odebrány rodičům a svěřeny do péče rodinám spřízněným s fašistickou diktaturou. Většina dětí byla svým pravým rodičům odebrána hned po porodu, o svém osudu se tak nikdy nedozvěděly.

Reklama

Související témata:

Doporučované