Hlavní obsah

Disciplinárka potrestala vsetínského trenéra za gól, který v zápase nepadl. Má šanci zmírnit trest?

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Trenér v juniorské extralize navedl svůj tým, aby inkasoval. Nechtěl ovlivnit výsledek zápasu, jen zrušit přesilovku soupeře. Měl by za to být potrestán? (Ilustrační foto)

Reklama

Český hokej otřásá skandál kolem trenéra juniorských hokejistů Vsetína. Juraj Jurík dostal zákaz činnosti na devět měsíců. Podle disciplinárky úmyslně ovlivnil výsledek zápasu tím, že navedl svého brankáře, aby inkasoval gól a zrušil tak před bonusovým prodloužením přesilovku soupeře. V oficiálním verdiktu komise je přitom chyba. Kouč je podle něj trestán za gól, který v zápase vůbec nepadl. Existují šance, jak trest pro něj zmírnit?

Článek

Hokejové fanoušky ten příběh zajímá snad ještě víc než začátek nové sezony Tipsport extraligy. Hokej v Česku totiž od pátku žije skandálem z nejvyšší juniorské soutěže. Vsetín si v ní na popud trenéra nechal dát úmyslně gól.

V soutěži, ze které se sestupuje, se totiž od nové sezony hraje bez ohledu na výsledek zápasu prodloužení o bonusový bod. A hosté chtěli udělat maximum pro to, aby měli šanci ho získat.

Frašku provází tvrdá kritika svazu z řad hokejových fanoušků, kteří se téměř jednostranně staví za trenéra. Jak Seznam nově zjistil, svaz neudělal chybu jen v nedokonale vymyšleném pravidle, kterého kouč zneužil, ale i v samotném rozhodnutí disciplinární komise.

Vsetín prohrával v Přerově 0:4, hrál v oslabení a do konce základní hrací doby zbývalo jen pár vteřin. Kouč Juraj Jurík se za jasného stavu rozhodl navést svůj tým inkasovat z taktického důvodu: Chtěl tím smazat přesilovku soupeře, aby jeho tým nezačal prodloužení v oslabení.

„Je to selhání trenéra a celé organizace. Chceme vychovávat hráče k fair play a ne je aktivně zapojovat do těchto věcí,” prohlásil rezolutně ředitel soutěže a člen disciplinární komise Josef Řezníček.

Kouč Jurík za své počínání dostal exemplární trest zastavení činnosti na devět měsíců, měsíční podmínkou jsou potrestáni i dva hráči Vsetína. Klub dostal pokutu 80 tisíc korun. A aby toho nebylo málo, prý padaly i návrhy, aby byl Vsetín z ligy rovnou vyloučen.

„I když se jedná o nejvyšší mládežnickou soutěž, pořád platí, že na prvním místě je výchova hráčů, až na druhém je výsledek. Tady zjevně tu hranici překročili. Pokud někde čtu obhajobu, že trenér jen využil toho, co mu pravidla umožňovala, to je zásadní omyl. On pochopitelně nebyl potrestán za to, že využil pravidla, ale za to, že úmyslně ovlivnil výsledek, v tomhle případě neoddiskutovatelně,“ vyjádřil stanovisko svazu tiskový mluvčí Zdeněk Zikmund pro server idnes.cz.

„Svaz zřejmě přecenil etiku a inteligenci některých trenérů,” poznamenal navíc Zikmund na adresu Juríka docela tvrdě.

Teď za to svaz čelí sílící nevoli veřejnosti. Většina fanoušků na sociálních sítích i v anketách s trestem nesouhlasí. A tvrdě kritizují vedení českého hokeje za to, že zavedlo před sezonou pravidlo, na jehož mezery experti i samotné kluby dopředu upozorňovali.

Anketa

Porušil podle vás svým rozhodnutím ze závěru zápasu trenér Vsetína Juraj Jurík pravidla fair-play?
Ano
7,2 %
Ne
92,8 %
Celkem hlasovalo 12674 čtenářů.

Kauza ještě bude mít dohru. Vsetín i trenér Juraj Jurík mají dvoutýdenní lhůtu na odvolání a je prakticky jisté, že jí využijí. Už jen proto, že svaz po udělení exemplárního trestu pravidla soutěže upravil tak, aby se tresty ze základní hrací doby do prodloužení o bonusový bod nepřenášely.

Řezníček totiž připustil, že podobných podivných věcí se od začátku sezony v mládežnických soutěžích na koncích zápasů nejspíš dělo více. Vsetín měl jen tu smůlu, že okolnosti inkasovaného gólu rozhodčí zanesli do zápisu o utkání a disciplinární komise se jim proto musela zabývat.

„Teď to vypadá, že jsme nejhorší my. Kdyby tahle branka nepadla v našem zápase, stane se to v jiném. Jsme z toho zaskočení a zklamaní. Nikdo neměl úmysl něco znevážit. Hrajeme soutěž, ze které se sestupuje a hráči jsou nabádáni k tomu, aby bojovali o každý bod. Vědělo se, že se od šedesáté minuty hraje o další bod,” řekl Seznamu šéf vsetínského klubu Daniel Tobola.

Aby toho kolem celé frašky ale nebylo málo, odhalil Seznam chybu v oficiálním verdiktu disciplinární komise. Ta kritizuje Vsetín za úmyslné ovlivnění výsledku zápasu, přitom - alespoň podle veřejných dokumentů - komise sama výsledek zápasu neznala.

V oficiálním rozsudku totiž trestá trenéra za to, že si jeho tým nechal dát gól na 0:6. Žádný takový přitom v zápase nepadl. Utkání po uplynutí základní hrací doby včetně kontroverzní branky skončilo výsledkem 0:5.

Úryvek z oficiálního rozhodnutí disciplinární komise:

Foto: Ceskyhokej.org, Seznam Zprávy

Seznam na to dnes hokejový svaz upozornil s dotazem, zda tedy vůbec rozhodnutí komise platí.

Tiskový mluvčí Zdeněk Zikmund reagoval překvapeně. „Děkuji moc za upozornění. Předám informaci dál, abychom to opravili. Jde o formální chybu, možná překlep. Na platnost rozhodnutí i trestu by to ale nemělo mít vliv,” řekl Zikmund a přiznal, že vzhledem k okolnostem, že svaz vyčítá trenérovi ovlivnění výsledku zápasu, je to chyba hodně nešťastná.

Výsledek zápasu 0:6 uvádí disciplinární komise nejen v dokumentu o trestu pro trenéra Juríka, ale i v dalších třech dokumentech. V trestu pro brankáře Jakuba Málka za to, že gól pustil. V trestu pro útočníka Jana Vašenku za to, že gólmanovi pokyn trenéra předal. I v trestu pro samotný klub.

Záležitost teď mají v rukou vsetínští právníci. Tobola přiznal, že klub hledá způsoby, jak verdikt zmírnit.

Zikmund za svaz připouští, že i taková možnost existuje. Klub by ale musel vnést do kauzy nové skutečnosti nebo polehčující okolnosti.

Podle informací Seznamu se jako nejreálněji jeví, že bude klub v odvolání trvat na tom, že nikdo neovlivnil výsledek zápasu, ale šlo jen o taktický prvek. Podobně jako se tak děje například v basketbale, kde týmy v závěru vyrovnaných zápasů často úmyslně faulují soupeře, nabízejí jim trestné hody a získávají tak samy čas na svůj poslední závěrečný útok.

Pokud by se to Vsetínu povedlo, mohl by se podle disciplinárního řádu přestupek překvalifikovat na nesportovní chování. Za to by trenérovi hrozila finanční pokuta, nebo zastavení činnosti „jen” na 1 až 3 měsíce.

Že by svaz přiznal i svou chybu a nešťastnou situaci s ohledem na špatně připravené pravidlo vyřešil jinak, není alespoň z vyjádření jeho představitelů příliš pravděpodobné. „Spoléháme na morálku, ale vždycky může nastat situace, která bude proti fair play, potřebujeme ale, aby si všichni uvědomili, že se to hraje proto, abychom se v tom zlepšili. Ne abychom byli všem k smíchu,” řekl Řezníček serveru iDnes.cz.

Reklama

Doporučované