Hlavní obsah

Ústavní soud vyhověl Švachulově stížnosti v kauze Brna-středu, přibyla tři obvinění

Jiří Švachula.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý politik hnutí ANO Jiří Švachula i přes rozhodnutí soudu zůstává ve vazbě.

Článek

Ústavní soud uznal jako oprávněnou stížnost Jiřího Švachuly (dříve ANO), který podle policie na radnici Brna-středu vedl zločineckou skupinu, která ovlivňovala stavební zakázky.

Bývalý vlivný politik ANO kritizoval postup Krajského soudu v Brně, který jej ponechal ve vazbě, aniž se seznámil s argumenty obhajoby. Soud mu vyhověl, čtvrteční nález se však týká zářijového rozhodování o Švachulově vazbě, justice ji řešila i později.

Krajský soud přesto musí v otázce rozhodnout znovu a vzít v potaz argumenty obhajoby. „Ústavní soud upozorňuje, že nerozhodoval o tom, zda má či nemá stěžovatel setrvat ve vazbě,“ sdělil soudce zpravodaj Jiří Zemánek. Politik se na svobodu zatím nedostane, Ústavní soud sice zrušil zářijové usnesení krajského soudu, vazba ale pokračuje na základě pozdějšího rozhodnutí Městského soudu v Brně.

Krajský soud se ke čtvrtečnímu nálezu nebude vyjadřovat. „Až obdržíme písemné vyhotovení, zvážíme další postup ve věci. Zatím k tomu nemáme co říct,“ uvedla mluvčí soudu Klára Belkovová.

Švachula je ve vazbě od sedmého března, kdy jej doma v centru města zadrželi policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Při rozsáhlé akci zasahovali na desítkách míst, včetně úřadů městské části Brno-střed, stavebních firem a dalších institucí.

Policie postupně obvinila třináct právnických a fyzických osob včetně Švachulova kolegy z hnutí ANO Petra Liškutina. Hnutí je později oba vyloučilo. Mezi obviněnými je také bývalý vlivný politik ODS Jiří Hos.

Jak zjistily Hospodářské noviny, státní zástupce nedávno rozšířil obvinění o tři subjekty. Jedná se o společnosti Kros-stav a UNO, v.o.s. a jejího vlastníka Luboše Krejčího. Obě firmy získávaly zakázky také v Praze 4. „Ano, mohu potvrdit, že jsme obvinění rozšířili,“ řekl pro Seznam Zprávy dozorující státní zástupce Radek Mezlík.

Skupina podle policie ovlivnila zakázky na opravy domů za nejméně 180 milionů korun. Ve vazbě už zůstává jen Švachula.

Ten si požádal o propuštění v srpnu, Městský soud v Brně mu však nevyhověl. Ještě při vazebním zasedání podal stížnost ke Krajskému soudu. Jeho obhájce v takzvaném blanketním podání ohlásil, že argumenty doplní nejpozději do 25. září. Už šest dní před tímto termínem ale soud žádost zamítl s tím, že ji Švachulovi advokáti neodůvodnili.

Podle nich soud rozhodl bez znalosti argumentů. Mohl prý alespoň obhajobu upozornit, že lhůta je příliš dlouhá, a stanovit kratší. Ústavní soud se s tímto ztotožnil. „Krajský soud tím, že neponechal lhůtu na doplnění argumentů, porušil ústavně zaručené právo na soudní ochranu a právo na obhajobu stěžovatele,” řekl soudce zpravodaj Jiří Zemánek.

Takový postup byl nezákonný. „Krajský soud byl povinen vyčkat s rozhodnutím do okamžiku, kdy by bylo zřejmé, že stěžovatel v avizované lhůtě odůvodnění stížnosti nepředložil. To však neučinil,“ dodal Zemánek.

O dalším pokračování Švachulovy vazby brněnský městský soud rozhodl koncem listopadu.

Rozsáhlou korupční aféru řeší Městské státní zastupitelství. O tom, kolik osob bude obžalováno a případně skončí u soudu, musí státní zástupce rozhodnout do začátku března.

Reklama

Doporučované